Heta smaker från öst & väst
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-04
Karibiengrill och hetta från Mellanöstern
Hej då korv och flintastek! Hallå tupplår och kuftah!
Vi bjuder på nya spännande grillsmaker med tupplår från Jamaica och lammkotletter från Israel.
Philip Zandberg, köksmästare på Bhudda Lounge i Malmö, har specialiserat sig på mat från Mellanöstern.
Oskar Fredriksson är delägare och köksmästare hos Malmökrogen Carib Kreól, som nischar in sig på mat från Västindien.
Två kök som skiljer sig starkt från det traditionellt svenska.
Både ifråga om själva maten och hur man äter den.
– I Mellanöstern äter man på ett helt annat sätt än i Sverige. Man har inte en huvudrätt med tillbehör.
I stället skapar man en palett med smakupplevelser där köttet eller fisken är en av många delar. Det handlar mycket om att träffas, umgås och njuta tillsammans, säger Philip, som själv härstammar från Israel.
Kraftiga smaker
Det han mest uppskattar är de kraftiga, klara smakerna.
– Man använder bara färska örter och färska råvaror, inga torra kryddor eller så. Vanliga kryddor är spiskummin, mint och vitlök. Och förstås massor av couscous, bulgur och nötter. Resultatet blir kryddig och rejäl mat som passar bra i varma klimat.
Oskar Fredriksson har upptäckt det karibiska köket via sina resor runt om i världen. Det kännetecknas av tunga kryddor och komplexa smaker.
– Och en nästan oslagbar variation. Den karibiska matkulturen är influerad av så många kolonialmakter och deras olika kök: det engelska, spanska, franska, indiska och portugisiska. Det handlar om rustik och nyttig mat, där marinaden ofta spelar en avgörande roll.
Klassiskt smakar bäst
Mat & Vin bad Philip och Oskar att grilla sina favoriträtter.
Oskar valde en klassisk jamaicansk nationalrätt: jerkmarinerat tupplår med calypsoris, tomat- och papayasalsa, avocadocrème, cornbread och bönsallad.
Philip lagade en typisk israelisk måltid: lammkotletter med vitlök, persilja och spiskummin, kuftah på spett, humus, tabbouleh samt en klassisk israelisk sallad.
Lammkotletter med vitlök, persilja och spiskummin
Kuftah på spett
Tabbouleh
Traditionell israelisk sallad
Humus
Jerkmarinerat tupplår
Calypsoris
Cornbread
Tomat- och papayasalsa
Philips 3 bästa grilltips
Oskars 3 bästa grilltips
Jacob Härnqvist