Storslam för Mathias Dahlgren
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-16
Sverige har blivit ett matland att räkna med.
För första gången har två svenska krogar två stjärnor var i Guide Michelin.
Antalet stjärnkrogar har dessutom ökat från 12 till 14.
Stjärnkocken Mathias Dahlgren tog storslam när Guide Michelin presenterade årets stjärnkrogar. Hans Matsalen på Grand Hotel i Stockholm får i år två stjärnor och blir därmed Sveriges andra tvåstjärniga restaurang vid sidan av Edsbacka krog i Sollentuna.
Hans Matbaren, också den på Grand Hotel, erövrade samtidigt sin första stjärna i guideboken.
”Jättelycklig”
– Det känns jättebra, jag är jättelycklig. Det här betyder mycket både för restaurangen och för alla dem som jobbar där, säger Mathias Dahlgren.
– Det visar att våra gäster tycker om våra produkter, säger Dahlgren vars ambition naturligtvis är att behålla stjärnorna.
Edsbacka krog behåller alltså sina två stjärnor i Guide Michelin ännu ett år.
25 år sedan första stjärnan
Ny bland stjärnkrogarna blev också Frantzén/Lindeberg i Stockholm.
I Stockholm finns nu nio stjärnkrogar, medan Göteborg har fem enstjärniga krogar.
Det är 25 år sedan den första stjärnan delades ut till en restaurang i Sverige.
TT