Alternativ till nötter?
Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2005-09-05
Hej,vad kan jag ersätta mandel och nötter med i bakverk o. matlagning överlag?
Det finns många goda recept jag gärna prövade, men skulle behöva tips på ingredienser som man kan ersätta eventuella nötter o. mandel med. Speciellt i jultider förekommer nämda ingredienser i sgs varje recept och för en nöt-och mandelallergiker blir det litet enformigt att äta enbart pepparkakor...
Mvh, Freja
Hej Freja!
En del nötallergiker klarar pinjenötter och solrosfrön. I så fall kan det
funka som ersättning (men chansa inte – använd bara om du är bombsäker).
När det gäller snacks kan man använda olika rostade bönor eller jättemajs
men det blir nog mindre lyckat i bakverk.
Russin och annan torkad frukt, kanderade apelsinskal och syltad ingefära
smakar inte som nötter men ger god smak och trevlig variation i konsistensen på bullar och kakor – så det kanske kan vara något?
Vänliga hälsningar,
Jon