Julgodis med ny twist
Uppdaterad 2019-09-09 | Publicerad 2008-12-23
Gör succé med nya trendiga julgodiset
Uppdraget: julgodis med ny twist. Och visst lyckades Chokladfabrikens Martin Isaksson.
Det blev både knäck med chokladsmak och tryffel med pepparkaksdoft. Det blir inte godare än så här. Vi lovar!
Jordnötskrisp
Du behöver:
1 l flingor, till exempel Rice crispies eller Special K
400 g jordnötssmör, gärna med bitar (brukar vara en burk)
1 dl kokos
2 dl ljus sirap
1 dl socker
450 g mörk choklad
Gör så här:
1. Blanda allt utom chokladen väl.
2. Stryk ut smeten cirka 3 cm tjockt i långpanna eller liknande, låt stelna.
3. Smält chokladen och stryk ut den på flingbotten.
4. Vänta någon minut tills chokladen har börjat stelna och skär då upp den med en vass kniv i lagom munsbitar.
Apelsintoppar
Du behöver:
150 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl havregryn (måste mixas till ganska fint pulver om man ska kunna spritsa upp smeten. Annars kan man rulla till bollar.)
1 apelsin, använd raspet och saften av den
3 msk kakao
Syltat apelsinskal, till dekoration
Gör så här:
1. Använd smör som har fått ligga framme och blivit rumstempererat och blanda ner alla andra ingredienser.
2. Spritsa upp i små formar.
3. Dekorera med ett syltat apelsinskal.
4. Kyl dem och njut sen topparna väl kylda.
Tips! Om man vill kan man byta ut saften av apelsinen i receptet mot Grand marnier eller någon annan apelsinsprit.
Chokladknäck
Du behöver:
5 dl vispgrädde
560 g socker
275 g sirap
50 g smör
75 g kakao
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser.
2. Koka till 126 grader. Har du inte någon termometer hemma kan du göra kulprovet (droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och känn på smeten om det går att forma en kula).
3. Häll ut smeten på smörpapper och låt stelna. Knacka sönder i munsbitar och njut.
Pepparkakstryffel
Du behöver:
50 g honung
35 g farinsocker
50 g ljus sirap
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
300 g vispgrädde
650 g mjölkchoklad
38 g osaltat smör
18 g cognac
Muskovadosocker, till garnering
Gör så här:
1. Koka ihop honung, farinsocker och sirap i en kastrull under cirka 5 minuter.
2. Tillsätt kryddorna till sockerröran och koka ihop någon minut på svag värme.
3. Tillsätt grädden.
4. Häll den varma vätskan över chokladen och rör till en slät massa. Värmen från vätskan gör att chokladen smälter så sakteliga.
5. Ha i smöret och låt det smälta i den varma massan. Allra sist tillsätter du cognacen.
6. Rör massan slät.
7. Låt stelna.
8. Spritsa upp tryffeln i långa längder och rulla i muskovadosocker (det funkar med farinsocker också).
Fikonrulle
Blir 1 rulle, cirka 30 cm lång
Du behöver:
Fikonmarsipan:
150 g fikon (torkade)
150 g mandelmassa
Rommarsipan:
170 g mandelmassa
cirka 30 g mörk rom (smaksätt så att det blir gott och ändå går att jobba med)
GARNERING:
Mjölkcholkad
Lättrostad mandel
Gör så här:
Fikonmarsipan
1. Rensa och mixa fikonen.
2. Blanda ihop fikonen med mandelmassan.
3. Forma fikonmarsipanen till en cirka 30 cm bred rulle. Det kan vara lite kladdigt, men pudra bordet med lite florsocker så går det lättare.
Rommarsipan
4. Blanda mandelmassan och rommen.
5. Kavla ut till en 30 cm lång och cirka 10 cm bred platta på väl pudrat bord.
6. Rulla in fikonrullen i rommarsipanen och pensla rullen i mjölkchoklad och rulla dem i hyvlad lätt rostad mandel.
Recept: Martin Isaksson
Gör ditt eget godis – och ge bort i