Festligt så in i Norden
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-06
De bästa nationaldagsrätterna från fyra länder
Nationaldag och flaggan i topp. Och det är samma sak i flera av våra grannländer dessa försommardagar.
Det måste naturligtvis firas så in i Norden — med de bästa recepten från fyra länder.
Samtliga recept är beräknade för 4 personer.
3 frågor till Werner Vögeli
Du kom hit från Schweiz på 50-talet – blev du genast förtjust i den svenska maten?
– Jag blev direkt otroligt imponerad, särskilt av råvarorna från Norrland. Jag var förvånad över att man inte gjorde mer väsen av dem.
Har vi blivit bättre på det?
– O, ja. Förr var det ju bara Frankrike som gällde. Frågar du nu till exempel Paul Bocuse (fransk superkock) var man äter bäst i dag så svarar han ”Norden”.
Men det kanske finns mer att göra?
– Vi skulle kunna föda upp och äta mer lamm, odla mer sparris, särskilt på Gotland, och göra mer ost.
Mer nationaldagsmat
Fakta/Werner
Operakällarens strömming
Soppa gjord på nässelskott
Frasiga äppelknyten med en skummig vaniljsås
Jon Hansson