Red braised pork bowl expand-left
helskärm Fläsk-bowl Foto: Elvira Pih Red braised pork bowl – supergott bakat fläsk med kryddigt saffransris och krämig sesamyoghurt. Gör garanterat succé hos middagsgästerna. Recept av Erik Videgård.
Red braised pork bowl clock 45 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser rostade sesamfrön blandade färska örter, till exempel koriander, mynta och bladpersilja 200 g bang bang-yoghurt 300 g heta grillade bönor 6 dl saffransråris 400 g rödbrässerad fläsksida Rödbrässerat fläsk 1 stjärnanis 3 msk farinsocker 0.75 tsk salt 2 msk risvin 1 msk mörk soya 5 dl kokvätska 3 msk olja 2 sticklökar 40 g färsk ingefära, oskalade 500 g färsk fläsksida med svål Bang Bang yoghurt 1 l yoghurt 10 % 5 g sichuanpeppar, rostad 30 g chiliolja 15 g sesamolja 45 g tahini (sesampasta) 15 g chingkiangvinäger 15 g ljus soja 10 g salt 14 g socker Saffransris 12 g rapsolja 8 g socker 8 g salt 3 g spiskummin 3 g gurkmeja 1 kuvert saffran 150 g gröna ärter 20 g berberibär 500 g råris Heta grillade bönor 1 knippe het thaibasilika 10 g salt 15 g chiliolja 30 g hoisinsås 500 g haricots verts, frysta Gör så här Rödbrasserat fläsk: Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan till grundbuljongen. Skär fläsket i 1/2 cm skivor med svålen kvar. Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna. Koka upp och sjud i tre timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens. Bang Bang yoghurt: Rör ut sockret i sojan tillsätt sesampastan gradvis och sedan resten av ingredienserna utom yoghurten. Tillsätt eventuellt lite vatten om dressingen blir för tjock. Blanda med yoghurten. Saffransris: Skölj riset noggrant och låt det svälla i vatten i en timme. Gör en blandning av saffran, gurkmeja, spiskummin, salt och socker och rör ut i lite varmt vatten. Sila av riset och häll över i en kastrull med vatten så att det täcker riset + 1 cm samt saffransmixen. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder, låt sjuda tills vattnet kokat in, ha lock på hela tiden. Provsmaka, om riset är för hårt kan det stå på eftervärme en stund så mjuknar det. Rör ner olja, ärter (frusna), berberibären och rapsoljan i det varma riset. Heta grillade bönor: Blanda och grilla på hög ugnsvärme tills bönorna fått färg. Montering: Bottna skålar med riset och lägg på fläsk, yoghurt och bönor. Toppa med blandade örter och rostade sesamfrön