Hitta på en egen favoritsås till sillen
Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2002-12-16
Stefan Karlsson, Årets kock 1995
Inte förtjust i sill? Byt smak! Här tipsar kökschefen Stefan Karlssons om hur du enkelt skapar din egna favorit.
Kökschefen Stefan Karlsson, Årets kock 1995, har som personlig julmatsfavorit – sin mammas julskinka. Han tycker att man kan krympa julbordet lite grann, och bara ha med det man gillar bäst.
– Man behöver inte ha så mycket, men att det man gör är gott och genomtänkt, säger han.
Något han själv gärna hoppar över är sillsallad.
– Hellre rödbetssallad.
För den som inte gillar den vanliga sillen har Stefan ett råd. Gör den själv: Köp färsk strömming, där skinnet är bortdraget. Lägg in den i ättikslag bestående av ättika, socker och salt. (Se kokbok för exakta mått.) När sillen är helt vit, efter mellan 6–8 timmar, ska den rinna av.
– Sedan gör man sin goda kalla favoritsås, det kan vara hovmästar-, majonnäs-, yoghurt- eller crème-fraîchesås, eller vad man vill.