GI-middag på 20 minuter
Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2008-03-31
Gott och nyttigt för barn och vuxna
Det behöver inte ta tid att laga välgjord mat.
Fråga bara kostrådgivaren Ulrika Davidsson som tillsammans med sina barn skapat en kokbok med 20-minutersrecept för hela familjen.
– Jag vill inspirera människor i min situation. Många barnföräldrar tror att det behöver ta sån tid att laga mat, men lär man sig de rätta knepen kan man klara det på 20 minuter, säger Ulrika Davidsson.
Med 100 gi-inspirerade recept på tre olika teman, svenskt, asiatiskt och grekiskt, vill hon illustrera att vem som helst kan laga mat och att det går att avsätta tid för matlagning trots den stressiga vardagen.
– Den första reaktionen många har är, ”jag kan inte laga mat”. Klart du inte kan om du inte försöker! Det gäller att testa sig fram och bli varm i kläderna.
Ulrika tycker det är viktigt att barnen är med i matlagningsprocessen och försöker eliminera den klassiska frasen ”barn, nu är det mat!”. Hon slår dessutom hål på myten att all snabbmat är dålig snabbmat.
– Det är en himla skillnad på att göra egna hamburgare och köpa direkt i affär. Samma sak gäller till exempel fiskpinnar som knappt innehåller någon fisk när man köper ute.
Recept: Ulrika Davidsson
Foto: ICA Bokförlag
Recepten är hämtade ur boken Ulrikas bästa GI-mat (ICA Bokförlag)
Lövbiffskebab med vitlöksdressing
4 portioner
400 g lövbiff
smör
2 tsk spiskummin
1 krm chilipulver
salt och svartpeppar
salladsblad
2 tomater
2 morötter
ajvar relish
Vitlöksdressing:
2 dl naturell yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Gör så här:
1. Strimla lövbiffen, bryn i smör tillsammans med spiskummin och chilipulver i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
2. Fyll pitabröden med sallad, skivad tomat, morotsstavar och lövbiff.
3. Servera med vitlöksdressing och en klick ajvar relish.
Halloumispett
Cirka 25 stycken
Ett trevligt tilltugg som passar som en liten förrätt.
2 paket halloumiost (à 250 g)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
svartpeppar
Ev. flingsalt
träspett
färsk timjan eller bladpersilja
Gör så här:
1. Skär upp halloumi, paprika och lök.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek bitarna runt om.
3. Strö på svartpeppar och ev flingsalt. Varva paprika, lök och ost på spett, servera med färska örter.
Laxburgare
4 portioner
500 g laxfilé
100 g skalade räkor
1 ägg
1/2 dl hackad gräslök
saften av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
8 msk philadelphiaost
2 avokador
2 tomater
ärtskott
Gör så här:
1. Lägg laxfilé och räkor i en matberedare, mixa till en färs.
2. Tillsätt ägg, gräslök, pressad citron, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur på fem minuter.
3. Bred ett lager philadelphiaost på varje bröd. Lägg laxburgaren, skivad avokado och tomat i brödet.
Kyckling och korv i ugnen
4 portioner
En enkel rätt som sköter sig själv. Smakerna blandas och gör att rätten smakar ljuvligt!
1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)
2–3 st starka korvar, tex chorizo
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1/2 gul squash
1/2 grön squash
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 morötter
15 kalamataoliver
4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)
1 knippa färsk citrontimjan
1 kvist rosmarin
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger eller balsamsirap
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.
2. Skala och skiva lök och vitlök. Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.
3. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om. Fördela kokt dinkel över.
4. Hacka de färska örterna och strö över. Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
5. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.
Chokladkaka
10 bitar
300 g mörk choklad
6 ägg
1/2 dl råsocker
100 g hackade pekannötter
kokosflingor och olja till formen
grädde och pekannötter till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över ett vattenbad.
2. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggula och råsocker. Tillsätt den smälta chokladen och blanda. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner i chokladblandningen.
3. Tillsätt hackade pekannötter och blanda.
4. Smörj en avlång bakform med olja och bröa med kokosflingor. Födela smeten i formen, grädda i 20 minuter.
5. Stjälp upp kakan, skär i rutor. Servera med vispad grädde och pekannöt.