Laga Peders mat
Uppdaterad 2019-08-29 | Publicerad 2008-04-16
Recept och pastatips
Recept: Per Lamm
Foto: Stefan Mattsson och Ceen Wahren
Peders pasta med räkor i vitvinssås
Pinjenötter är dyrt men gott och nyttigt. Italiens alla ekorrar kan ju inte ha fel.
Sillmacka från Sturehof
Som en somrig sillsallad.
4 mackor
Tid: 25 min
1 burk matjessill
2 ägg
1 rödlök
Massor av hackad dill
1 äpple
2 dl crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom
Salt
Vitpeppar
4 skivor spisbröd
Gör så här:
1. Skär sillen i bitar. Låt den gärna dra i lite mjölk över natten så blir den mildare.
2. Hårdkoka äggen. Hacka dem sedan grovt.
3. Skala och hacka löken.
4. Hacka dillen.
5. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
6. Rör ihop sillbitarna, äggen, löken, dillen, äpplet, crème fraichen och rommen i en skål. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg upp röran på hårda mackor och garnera med dillkvist.
New York-kyckling alias fladdermuslåda
4 portioner
Tid: 2 timmar
1 kg kyckling, delad i mindre bitar (vingar är bra)
4 portioner couscous
1 tsk gurkmeja
Såsen:
1 dl majonnäs
1 dl ketchup
1 dl dijonsenap
1 dl persikomarmelad
3 msk Blå band löksoppemix eller 1 näve rostad lök
Vitpeppar
Salt
Gör så här:
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Blanda alla ingredienserna till såsen i en stor bunke. Vänd ner kycklingbitarna. De ska bli riktigt kletiga.
3. Lägg över kycklingbitarna i en ugnssäker form och baka 1,5–2 timmar i ugnen. Sötman i såsen gör att det blir som knäck.
4. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet men ha i gurkmejan så blir det vacker gult.
Peders sillspecial
1 portion
Tid: 15 minuter
Den är rätt lik Sturehofsmackan. Man ska ha en kall öl till, det är är riktigt gubbkäk.
1 matjesfilé (låt den gärna dra i lite mjölk över natten så blir den mildare)
3 cl calvados
1 ägg
1/2 lök
2–3 kokta potatisar
1 dl gräddfil
Gör så här:
1. Skär sillen i bitar och droppa över calvadosen.
2. Hårdkoka ägget och skär i klyftor.
3. Skala och hacka löken.
4. Skär potatisen i skivor.
5. Lägg upp allt på tallrik eller en macka och ringla gräddfil över.
Peders bästa pastatips
Salta rejält i pastavattnet. Det ska vara som i havet.
Det brukar vara svårt att dosera pasta. Jag brukar använda knepet ”en bunt stor som en enkrona per person”. Vill man vara italiensk tar man ett 2-euromynt.
Svart pasta kan vara snyggt. Den är färgad med bläckfiskbläck. Känns på doften. Man kan färga vanlig vit spagetti med röd karamellfärg. Ser ut som skära daggmaskar. Ungarna tyckte det var kul.
Om du ska ha rödlök i såsen så hacka inte för smått. Skiva helst, annars läcker löken färg och allt blir blålila.
Blanda gärna både texturer – något knaprigt som pinjenötter till mjuk pasta – och färger – svart pasta till ljus sås med skära räkor.