Tomatpaj med getostsallad
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-04
Ingredienser:
1 st 24 cm pajform med avtagbar kant
10 st stora tomater skållade, skinnade och urkärnade
fransk senap att pensla pajen med
Frysta provencalska kryddor (findus)
olivolja
Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
100 mjuk getost skäres i små kuber
Purjolök tunt skivad
Valfria sallader
Vinägrette:
2 dl olivolja
1 msk vatten
0,3 dlvinäger (balsam)
salt och peppar och en nypa socker
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl, ca 180 g
2 msk kallt vatten
Tillagning:
Skär smöret i bitar. Blanda snabbt samman det med mjölet och vattnet. Låt vila i minst en timme i kylen.
Skålla och skala tomaterna . Skär bort kärnhuset.
Kavla ut degen och klä formen med ett tunt lager pajdeg. Nagga den med en gaffel och frys den. Ta pajskalet direkt från frysen och grädda det i 175 grader I ca 20 min. Låt det svalna. Blanda lite fransk senap och de provencalska kryddorna. Pensla blandningen på skalet. Varva sedan tomatkött på tarten i ett tunt lager. Pensla även ovanpå med senap och kryddblandningen. Höj nu värmen på ugnen till 225 grader och baka av pajen ytterligare en gång så att tomaten blir tillagad. Låt svalna av.
Blanda salladen och vinägretten samt tärningarna av getost och lägg upp på tallrikarna.
Skär ut en tårtbit av tomattarten och lägg vid sidan av salladen.