Säsong för krabba

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-30

Nu är det högsäsong för krabba.

I fiskdisken är det ibland svårt att avgöra vilken krabba som är bäst - visste du att ett bra knep är att välja den som ser mest sliten ut?

Vi har samlat några knep för att du ska få bästa möjliga krabba.

Tips 1: Köp de krabbor som ser gamla ut - skalen skall gärna vara slitna och fulla av havstulpaner. Dessa krabbor är med största sannolikhet välfyllda på sensommaren och hösten strax innan krabban skall till att skifta skal. Efter ett skalbyte, som görs för att krabban skall kunna växa, tar det flera månader innan krabban blir välfylld igen.

Tips 2: En tom krabba är mer vit i färgen än de fullmatade. Fiskarna har tagit fram en genomlysningskamera de använder för att likt röntgen kunna se om krabban är full av mat. Du kan själv fråga din fiskhandlare om han köpt krabbor av fiskare som använder dessa kameror. Har han det är krabborna troligen välfyllda.

Tips 3: Hannen har större klor än honan och på den invikta stjärten på undersidan (i delar av Bohuslän kallad smäcken) kan man se om det är en hona eller en hanne. Honan har en bredare stjärt än hannen.

Visste du detta?

9 goda krabbrecept