Grönt gott - för mage och miljö
Matiga ekologiska sallader
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-14
Sallad är gott en varm sommardag.
Men inte en trist gurka-tomat-och-sallatsblads-sallad.
Nej, vi vill ha matiga sallader med goa gryn, bönor, kyckling och räkor så att vi blir mätta och glada.
Just sådana sallader (och en pizza och en macka!) hittade vi i nya boken ”Smaker från Saltå kvarn”.
Kvarnen/bageriet/livsmedelsföretaget Saltå är en föregångare inom eko – så det här mat som gör gott i såväl magen, själen som miljön.
Recept: Åsa Swanberg
Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Linda Jacobsson Adelgren
Recept och bilder ur boken ”Smaker från Saltå kvarn” (Ordalaget).
Rucolasallad med avokado
4 personer
Tid: 20 min
100 g rucola
1 syrligt äpple
2 röda chilifrukter
2 avokado
1 dl saltade solroskärnor
100 g parmesanost
Olivolja
Gör så här:
1. Skölj och lägg rucolan i en stor skål.
2. Strimla chilifrukterna på längden (ta bort kärnorna), skär äpple och avokado i bitar och blanda ihop det med rucolan.
3. Hyvla ned parmesanosten och strö över salta solroskärnor. Vänd ner en god olivolja och njut!
Dinkelpizza
4 personer
Tid: 1 tim 30 min
Degen:
2,5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
6 dl dinkelsikt
0,5 dl olivolja
Tomatsåsen:
1 dl tomatpuré
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
Salt
Svartpeppar
Pålägg:
1 stor rödlök
1 zucchini
1 aubergine
400 g champinjoner
200 g rökt skinka
250 g mozzarella
200 g smarik ost, till exempel prästost
Rucola, färsk basilika,olivolja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till degen och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa i minst 30 minuter under duk.
3. Blanda under tiden ihop tomatsåsen och skär rödlök, zucchini och aubergine i stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka grönsakerna i 20–30 minuter tills de är mjuka men inte brända.
4. Skiva champinjonerna och skinkan. Riv prästosten, skär mozzarellan i tunna skivor.
5. Ta ut grönsakerna, öka värmen till 250 grader och ställ in två tomma plåtar.
6. Kavla degen på väl mjölat bakbord till fyra mindre, runda eller två bakplåtsstora pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper, bred över tomatsås och lägg över de ugnsbakade grönsakerna, champinjonerna och skinkan.
7. Fördela mozzarellan över pizzorna och strö över prästosten.
8. Lägg pizzorna på de heta plåtarna och baka varje pizza i ugnen i 12–15 minuter. Ta ut pizzorna, ringla över god olivolja, strö över rucola och några basilikablad.
Fruktig kycklingsallad med bulgur
4 personer
Tid: 35 min
3 dl bulgur
1 tsk curry
2 msk olivolja
Rivet skal från 1 ekologisk citron
6 dl hönsbuljong
1 apelsin
1 mogen mango
1/2 gurka
1 avokado
0,5 dl russin
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl cahewnötter
Persilja
Myntablad
1/2 grillad kyckling
2 dl matyoghurt
2 passionsfrukter
2 krm salt
Svartpeppar
Gör så här:
1. Fräs bulgur i olivolja och rivet citronskal. Häll på buljong och koka på svag värme i cirka 10 minuter.
2. Skala apelsin, gurka, mango och avokado och dela i bitar. Hacka aprikoserna.
3. Blanda bulgur, frukt och grönsaker i en stor skål tillsammans med köttet från kycklingen. Strö över strimlad persilja och mynta.
4. Dela passionsfrukterna i halvor, skrapa ur och blanda mede matyoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Laxsmörgås
1 person
Tid: 10 min
1 skiva rågkraft, eller annat surdegsbröd på råg
Färskost
Sallad
Kallrökt lax
Gurka
Avokado
Paprika
Crème fraiche
Citron
Dill
Hackad rödlök
Svartpeppar
Gör så här:
1. Bred färskosten på brödet, lägg på sallad, lax, gurka, avokado och paprika.
2. Lägg en klick crème fraiche högst upp, stick ned en citronskiva, dekorera med dill och strö över hackad rödlök och svartpeppar.
Lax med quinoasallad, limeyoghurt och basilika
4 personer
Tid: 40 min
Laxen:
4 laxfiléer à cirka 150 g
2 tsk socker
Salt
Peppar
Quinoasalladen:
3 dl quinoa
1/2 gurka
1 röd paprika
1 liten rödlök
2 dl bladpersilja
2 dl svarta bönor
2 msk olivolja
Saft från 1 pressad citron
Salt
Svartpeppar
Limeyoghurten:
2,5 dl turkisk yoghurt
Saft och rivet skal från 2 ekologiska lime
Salt
Peppar
Basilikaoljan:
1 dl olivolja
1 knippa basilika, med stjälkar
Salt, svartpeppar
Rivet skal från 1 ekologisk citron
Gör så här:
1. Skölj först quinoan och koka den sedan i dubbelt så mycket vatten under lock på svag värme i 15 minuter. Tillsätt salt och låt gärna svälla några minuter.
2. Hacka grönsakerna fint och fräs dem hastigt i lite olivolja.
3. Blanda quinoan med grönsaker, bönor och olivolja. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
4. Blanda yoghurten med limeskal och limesaft. Smaka av med salt och peppar.
5. Mixa olivolja och basilika slätt. Riv ned citronskal, smaka av med salt och peppar.
6. Salta och peppra laxen. Strö över lite socker och stek på medelvärme tills laxen är genomstekt.
7. Servera genast!
Bovetesallad med citron, keso och räkor
4 personer
Tid: 45 min
2,5 dl kokt bovete
500 g oskalade räkor
2 bifftomater
1 liten vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 kruka koriander
4 msk olivolja
Pressad saft från 1 citron
Salt
Vitpeppar
Rucola
1 avokado
Groddar
Rostade pumpakärnor
Keso
Gör så här:
1. Koka upp 1 l vatten och häll det över 2 dl okokta bovetekorn i en sil. Spola av med kallt vatten och rinna av. Rosta bovetet i en kastrull tills det är torrt. Koka upp 6 dl vatten och tillsätt lite salt. Koka 10 minuter på svag värme. Stäng av och låt gärna kornen eftersvälla en liten stund.
2. Skala räkorna. Hacka tomaterna i små bitar och klipp persilja och koriander fint.
3. Blanda ihop tomaterna, bovetet och örterna. blanda olivolja, citron, salt och peppar och häll det över boveteblandningen. Blanda allt med rucola och avokado.
4. Strö över räkorna och toppa med groddar och rostade pumpakärnor. Servera med keso.
Från kvarn till matföretag
Saltå Kvarn har vuxit från en rätt blygsam verksamhet som började med en kvarn för biodynamiskt odlad spannmål 1964 till ett stort matföretag med en årsomsättning på 101 miljoner ifjol. Kvarnen står fortfarande kvar – tillsammans med det trevliga fiket – i Järna utanför Södertälje.
Alla Saltå kvarns produkter är Krav-märkta och därmed ekologiska. Det betyder att de är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det ställs också högre krav på djurhållningen än vid vanlig uppfödning.
En del produkter är också Demeter-märkta. Det visar att de är biodynamiskt odlade.
Då uppfyller de alla krav för att vara ekologiska men den enskilda gården ska också ha ett fungerande kretslopp. Det ska till exempel vara balans mellan foderproduktion, antalet djur och åkearealen.