Kikärtor åt folket
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-25
Kikärtor seglar upp som en ny favorit. Smakar lite nötigt och gott. Ser ut som nötter också.
Kände några köksrookies som var bombis på att okokta ärtor måste skalas. Gör inte samma misstag. Extremt pilligt. Bortkastad tid helt enkelt.
Det här behöver du
(4 [hungriga] personer)
2 lökar
4 vitlöksklyftor
4 palsternackor
2 msk olivolja
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
800 g kikärtor, två burkar
800 g krossade tomater, två burkar
2 dl matlagningsyoghurt
1 citron
1 msk honung
ris
salt
peppar
Så här gör du
1. Sätt igång riskoket.
2. Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftorna.
3. Skala palsternackorna och skär i sockerbitsstora bitar.
4. Fräs palsternackorna, löken, vitlöken, chilipulvret och spiskumminet i oljan i en stor gryta. Löken ska inte brynas, bara mjukna.
5. Häll i kikärtorna och tomaterna.
6. Puttra ihop minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. Gör citronyoghurten: Tvätta citronen och riv skalet.
8. Blanda det rivna med yoghurten och honungen.
9. Servera med riset till kikärtsgrytan.
Gott att dricka till
Tea, please. Starkt English breakfast med mjölk.
Eller satsa på Orientens mystik och blanda kanelstång och några kardemummakapslar i teet. Drick med massor av varm mjölk och kanske lite socker.
Mer tid-varianten
Koka torkade kikärtor. Lite
godare, lite billigare.
Tipset
Känner du också någon som vägrar palsternacka? Ersätt med potatis, selleri eller majs.
Kikärtsgryta
Jon Hansson