Räksoppa med räkspett och räkmajosnittar
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-20
För 4 personer
Du behöver:
600 g räkor, skalen
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
3 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan
6 cl (4 msk) brandy
1 kuvert saffran
1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond
8 dl vatten
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
RÄKSPETTEN:
Skalade räkor
1 krm cayenne
0,5 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
4 korta träspett
RÄKMAJO-SNITTARNA:
Skalade räkor
1 äggula
1 tsk pressad citron
1 tsk osötad senap
Salt
1,5 dl olja
2 msk grovt hackad basilika
2 skivor formbröd
Gör så här:
1.
Skala räkorna. Plasta in räkorna och lägg i kylen. Lägg skalen och huvudena i en stor gryta eller kastrull.
2. Skala och hacka lök och vitlök grovt.
3. Fräs räkskalen i olivoljan tillsammans med löken och vitlöken några minuter.
4. Häll i brandyn, vinet, tomatpurén, lagerbladen och timjanen. Rör om och fräs ytterligare några minuter.
5. I med saffranet, buljongtärningen/fonden och vattnet. Småputtra i 15 minuter. Rör om ett par gånger.
6. Sila ner soppan i en mindre kastrull och fortsätt sjudandet i 10 minuter. Släng skalen, de har gjort sitt jobb.
7. Rör i crème fraichen och smaka av med salt, peppar och kanske lite pressad citron.
8. Servera med räkspetten och räkmajosnittarna.
RÄKSPETTEN:
1. Blanda räkor till 4 välmatade spett med cayennepulvret, paprikapulvret och olivoljan.
2. Trä upp på spetten och bryn hastigt, några sekunder bara, på båda sidorna i mycket het panna.
RÄKMAJO-SNITTARNA:
1. Se till att ägget, senapen och oljan är rumstempererade så lyckas du lättare med majonnäsen.
2. Vispa ihop äggulan, den pressade citronen, senapen och lite salt i en bunke.
3. Vispa ner oljan, först droppvis sedan i en allt stridare stråle. Smaka! Behövs mer salt eller pressad citron?
4. Hacka basilikan och rör ner i majon.
5. Vänd ner räkor i majon. Det ska vara mycket räkor och lite mindre majo.
6. Rosta brödet och tryck ut 4 rundlar med ett snapsglas. Lasta rundlarna fulla med räkmajo.