Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tala klartext, Bo Lundgren

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går talade moderatledaren Bo Lundgren vid ett torgmöte i Nyköping. Dock talar han inte klarspråk om arbetsrätten - moderaternas förslag leder till ökade klyftor.

De senaste veckorna har reglerna på arbetsmarknaden, arbetsrätten, seglat upp som en av valrörelsens mest brännande frågor. Höger och vänster står tydligt för varsin linje.

Sedan moderatledaren Lundgren förklarade att partiet vill öppna för individuella avtal om lägre löner eller längre arbetstider har de fackliga organisationerna rasat.

LO, som tidigare varnat för att moderaterna hotar balansen på svensk arbetsmarknaden, har fått sällskap i sin kritik.

"Upprörande och befängd" kallar kommunaltjänstemännens ordförande Inger Efraimsson idén. "Orimliga och ogenomtänkta" deklarerade Sture Nordh, ordförande för TCO.

Leijonborg: "Orimligt"

Moderaterna borde ta kritiken på allvar. Bo Lundgren har nämligen visat upp en förvånansvärd tilltro till fackföreningarnas kraft.

- Jag tror säkert att de flesta kommer att vilja vara med i en fackförening som fungerar väl, förklarade Bo Lundgren när han presenterade moderaternas valmanifest.

Lundgren tycks föreställa sig att det fackliga medlemskapet ensamt skyddar mot krav på sänkta löner. Därför behövs inte arbetsrätten.

De övriga borgerliga partierna tar avstånd från de moderata planerna. Lars Leijonborg tycker till och med att det är orimligt att folkpartiet anklagas för att hota arbetsrätten.

I riksdagen har partiet dock varit överens med moderater och kristdemokrater om att öka möjligheterna till individuella avtal "oberoende av kollektivavtal". Små individuella inslag, kallar Leijonborg det nu. Dock med sämre villkor än kollektivavtalets.

Arbetsgivaren vill sänka sina kostnader. Just därför är parterna bundna av kollektivavtal. Om arbetsrätten öppnar en möjlighet att ge arbetet till den som begär den lägsta lönen kommer man att göra just det.

För specialister och andra med eftertraktade kunskaper betyder det en lika stark förhandlingsposition som idag. För den med en svagare ställning innebär det lönesänkningar. Grundläggande marknadsekonomiska samband.

Ökade klyftor

Människor med fel utbildning eller på fel orter skulle få mindre betalt. Det gäller inte minst invandrare som idag missgynnas på den svenska arbetsmarknaden. Fackföreningarna skulle få svårt att ändra på den saken. I vart fall utan hårda konflikter.

Bo Lundgren, som annars har en nästan religiös tilltro till marknadskrafterna, inser rimligen detta. Så varför inte tala klartext? En avreglerad arbetsmarknad ökar klyftorna.

Göran Persson lovar i stället en starkare ställning för de anställda. Det är bra. Nu kan debatten klara ut skiljelinjerna i svensk politik.

IP