Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Mycket miljö, lite Palestina

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På presskonferensen i går eftermiddag muttrade Persson att han har blandade känslor inför politikerveckan i Visby. Inte minst för att den inträffar i juli, när han egentligen ska vara ledig och vila upp sig.

Inget av den skepsisen märks när Persson äntrar scenen i Almedalen på söndagskvällen. Anne-Lie Rydé hyllar honom med slagdängan ”Å en sån karl!” Tusen SSU:are skanderar ”Vi älskar Göran och Göran älskar oss!” Almedalen är smockfylld med åhörare och kvällssolen strålar. I horisonten syns blå Östersjö.

Persson stortrivs. För hans del verkar det som att valrörelsen börjar just här, den här kvällen i Visby. Persson uppbådar hela sitt engagemang, använder hela sin politiska retorik, när han talar.

Miljön kommer först. Det gröna folkhemmet är Perssons stora politiska projekt. Han säger att kampen för en god miljö kräver att politiken utmanar marknadskrafterna. Samtidigt är samarbetet med näringslivet avgörande för att det gröna folkhemmet ska bli verklighet: ”Marknaden är en usel herre, men en utmärkt tjänare!” säger han.

Det gäller att koppla samman miljöpolitiken och näringspolitiken, fortsätter Persson. Att till exempel samarbeta med Volvo och Ford för att ta fram miljövänligare bilar. Så kan Sverige bli ett framgångsrikt exempel som tvingar andra länder att ta samma moraliska ansvar för miljön. Så kan vi visa att politik fungerar även i en globaliserad tid.

”Klarar vi inte det här blir allt annat meningslöst”, säger Persson.

Lika engagerad som Persson låter när han talar om det gröna folkhemmet, lika mjuk på rösten blir han när han talar om de äldres situation. Statsministern påpekar att han börjar kunna se sig själv i nästa fas av livet, på ålderns höst.

De stora nyheterna för kvällen är Perssons löften om förbättrat bostadstillägg för förtidspensionärerna och ett mentorsprogram i hemtjänsten. Kommunerna ska få pengar från staten för att människor som slitit inom hemtjänsten, ofta med värkande kroppar som resultat, ska få avsluta sina yrkesliv på ett värdigt sätt. Från 58 års ålder ska de erbjudas att bli mentorer åt nya anställda i hemtjänsten, så att deras kunskaper förs vidare till nästa generation.

”Kvinnorna i hemtjänsten gör ett fantastiskt arbete. För många äldre är trygghet den kommunala hemtjänsten som kommer och städar, diskar och smeker på kinden. Inte någon Rysslandsfond i någon madrass”, säger Persson.

Persson saluför mentorerna i hemtjänsten som äldrepolitik. Man kan lika gärna se det som en feministisk satsning.

Kvinnorna inom hemtjänsten har kanske den hårdaste arbetssituationen av alla. Att göra livet lättare för dem är feministisk politik.

I publiken, alldeles nedanför scenen i närheten av Persson, vajar en Palestinaflagga.

Israels hårda offensiv i Gaza kommer att leda till en dödlig humanitär kris, varnar FN. Israel kidnappar palestinska ministrar och parlamentsledamöter.

Men Persson säger inte ett ord om situationen i Mellanöstern i sitt tal.

Det är lika oförsvarligt som sorgligt.

Solidariteten med världens förtryckta har alltid varit socialdemokratins signum. Persson, som under kvällen i Visby gång på gång återkommer till devisen ”att se sig själv i andra”, borde som socialdemokratisk statsminister tala om vikten av att se oss själva i palestinierna som lider.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln