Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Maktfullkomlighet skapade Muteborg

Vad är vitsen? Vid årsskiftet infördes trängselskatt i rikets andra stad. I går beslutade kommunfullmäktige om en rådgivande folkomröstning i frågan. Visserligen är Göteborg en stad som odlar sin tokroliga sida men är inte baklängesdemokrati i tokroligaste laget? Men det finns förstås en del vi också kan tänka oss att rösta om – ingen frågade oss om till exempel ­City­banan innan de började spränga under Söder. Eller om allmän och lika rösträtt. I Göteborg.

Förr var det gubbarna som bestämde i Göteborg. De var inte så många, men de styrde över allt som var viktigt: politiken, bilfabriken, facket och fotbollslaget.

Ett handslag dem emellan kunde lösa det mesta.

Många kallade det för Göteborgsandan och menade att den stod för pragmatism, kompromissvilja och teamarbete. Men det fanns också en annan beskrivning av de där goa gubbarna, en som handlade om "åldrande, arroganta män med före detta kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson i spetsen".

Den där sista bilden är verkligen ingen vi på ledarredaktionen snott ihop för att reta göteborgare.

Den finns att läsa i Granskningskommissionens slutbetänkande "Tillitens gränser". Kommissionen tillsattes efter mutskandalerna i Göteborg. Ni kommer säkert ihåg dem, hur privata byggen betalades med skattemedel och hur tjänstemän godkände uppblåsta fakturor.

I dag presenterade kommissionens tre professorer Erik Amnå, Barbara Czarniawska och Lena Marcusson sin syn på det mutbara Göteborg och deras slutbetänkande är en förfärande läsning.

Göteborg framstår verkligen som en korrupt stad. På vartenda bolag och varenda förvaltning erkänner tjänstemän att de någon gång erbjudits en muta.

Rapporten riktar hård kritik mot den tidigare styrningen av Göteborgs stad. Den sticker hål på Göteborgsandan och ut pyser maktfullkomlighet, mutor och rädda tjänstemän. Politiker på dubbla stolar, hemliga rekryteringar av tjänstemän och dålig insyn för medborgarna. Listan kan bli hur lång som helst.

Göteborg var en stad med stark ledning och svaga tjänstemän. Eller för att citera rapporten: "Koncentrationen av makt skapade ängslig anpasslighet som höll tillbaka professionell mångfald, civilkurage och öppenhet, i bland även politisk opposition."

Vad Göteborg behöver nu är ordning och reda. Kommissionen överlämnar tio handfasta råd till stadens numera kvinnliga ledning. De handlar om att skapa en god förvaltning med tydliga regler och de lär bli utmaningen för kommunalrådet Anneli Hulthén.

Göteborgsandan, däremot, den måste hela Göteborg förhålla sig till.

Malmö hade egentligen samma problem med maktfullkomliga män som gjorde lite som de ville. Där vädrade bron ut en del av det unkna. Nu har Malmö givetvis sina egna problem, men Göteborg skulle kanske tjäna på ett öppnare samarbete med andra städer.

Att tro att göteborgarna skulle börja umgås med stockholmare är väl att begära för mycket. Slutna kulturer mår i vilket fall bra av att öppna dörrar och bygga broar.

Följ ämnen i artikeln