Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vargstriden trappas upp

Det tog en vecka och så var vargjakten stoppad. Kammarrätten tog beslutet i går och sannolikt blir det ingen mer jakt i år. Jägarna hann bara fälla tre av de 16 tillåtna vargarna och det är klart att frustrationen är stor.

Hur kan vi leva med vargen - eller trots den?

– Hela rovdjursjakten håller på att bli tragikomisk, suckar Jägareförbundets Gunnar Glöersen i tv.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren tror att konflikterna om vargen nu trappas upp.

Och det är klart att de har rätt. I själva verket har de senaste årens rovdjurspolitik inte varit något annat än en allt galnare cirkus. Egentligen har den bara haft ett enda syfte: Hur fixar vi till det så att jägarna kan få skjuta ett djur trots att det är hotat?

Jakten har hela tiden varit målet för politiken, inte vargen.

Mowglis

De centerpartistiska miljöministrarna Andreas Carlgren och Lena Ek har på olika sätt försök konstruera en vargpolitik som går ut på att skjutna vargar ska ersättas med nya. Förslagen har varit vilda. Vargar skulle kunna luftlandsättas från helikopter. Vargar från djurparkerna skulle kunna planteras ut som Mowglis. Allt för att motivera jakten.

Hitintills har vi inte sett en enda utplacerad varg. I stället är det jakten som har tillåtits med tillägget att de nya vargarna kommer senare. Nu senaste var det Naturvårdsverket som godkände en "selektiv och riktad" jakt på 16 djur och det är den jakten som nu är stoppad.

Miljöorganisationerna överklagade och kammarrätten ska nu pröva om jakten är laglig enligt lagstiftningen i Sverige och EU. I bästa fall innebär jaktstoppet tid för reflektion. Det kan inte fortsätta så här.

Stängsel

Kanske borde debatten börja i en annan ände? Peter Egardt som är ordförande i regeringens vargkommitté beskriver de krångliga reglerna för dem som vill stängsla in sin boskap. Kanske kan debatten den här gången börja med hur vi skyddar oss från vargen?

Det förebyggande arbetet kan kompletteras med en översyn av ersättningar för de skador som rovdjuren orsakar. Skyddsjakten måste finnas kvar, men som ett sista alternativ och formerna behöver ses över. Sveriges riksdag har beslutat att vi ska ha varg. Vi är dessutom medlemmar i EU och har att följa det direktiv som också slår fast att vi ska värna vargen.

Ingen jaktlobby kan ändra på det.

Därför är det hög tid att pröva hur vi kan leva med vargen. Eller trots den.

Följ ämnen i artikeln