Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Miljöpolitiken är ingen bakfyllefråga, Löfven

Stefan Löfvens   kärnkraftsförflutna är en belastning.

Den socialdemokratiska partiledningen kan inte släppa kärnkraften.

Trots alla skrivningar om att kärnkraften ska fasas ut, lämnar man hela tiden öppningar.

På kongressens sista dag sa partiledningen nej till målsättningen att Sverige ska ha hundra procent förnybar energi år 2050. Partiledningen ville inte heller stå bakom en avvecklingsplan för kärnkraften.

Det går inte att både ha kakan och äta upp den. Att säga att man vill fasa ut kärnkraften samtidigt som man kanske vill behålla den.

Det är inte trovärdigt.

Många av de motionärer som var uppe i energidebatten visade på äkta engagemang. Kraften finns uppenbarligen i partiet, inte minst bland unga och kvinnor. Men hur agerade resten av kongressen under miljödebatten? Satt och pladdrade, surfade på kongressdatorerna. Några satt inte ens på sina platser.

Carin Jämtin påstår att alla frågor är lika viktiga. Kongressen visade dock ett mycket måttligt intresse för de stora och avgörande framtidsfrågorna. Kanske var ombuden helt enkelt trötta efter gårdagens fest. Miljön kan dock inte fortsätta att vara partiets bakfyllefråga.

En stor majoritet av de socialdemokratiska väljarna vill ha mer miljöpolitik, visar en undersökning från Naturskyddsföreningen. 67 procent av partiets sympatisörer vill ha en högre ambitionsnivå i miljö- och klimatarbetet. 44 procent är inte nöjda med partiets politik.

Bara 37 procent har ett högt förtroende för Stefan Löfvens engagemang i miljöfrågor. Partiledarens kärnkraftsförflutna är en belastning för partiet. Att kongressen dessutom är vag, skapar bara ytterligare osäkerhet om var partiet egentligen står.

Alla undersökningar visar att miljön är en ungdomsfråga och en framtidsfråga. Socialdemokraterna har inte råd att släppa den. Inte av valtaktiska skäl, men heller inte av arbetsmarknadsskäl.

En entydig satsning på förnybar energi är den garanti industrin behöver för att kunna investera i ny miljöteknik. Nya tekniska landvinningar som ger jobb - det är sådant Sverige brukar vara så bra på.

Följ ämnen i artikeln