Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Tiden rinner ut för en tvåstatslösning”

Hanan Ashrawi.

RAMALLAH. Vi möter Hanan Ashrawi på PLO:s högkvarter i Ramallah på Västbanken. På vägen hit har vi passerat en militär vägspärr och den sju meter höga mur i betong som Israel byggt på ockuperad mark.

– Vi är fullt kapabla att leva våra ­egna liv, ockupationen måste få ett slut, säger Ashrawi.

Hanan Ashrawi är en av de verkliga ­veteranerna i palestinsk politik. Hon ­föddes i Nablus 1946 i det som då var det brittiska mandatet ­Palestina. Ashrawi blev internationellt känd under den första intifadan, det palestinska upproret, som pågick mellan 1987 och 1993.

Under de förhandlingar som resulterade i Osloavtalet mellan Israel och PLO 1993 var hon talesperson och blev en av symbolerna för fredsprocessen.

Avtalet satte ramarna kring framtida förhandlingar och innebar att Israel och PLO ­erkände varandra för första gången.

I dag ser Ashrawi Osloavtalet som ett misstag.

Ingen kontrollerade att det följdes och under de 23 år som gått sedan fredsprocessen ­inleddes har Israel varje år ­utökat sina olagliga ­bosättningar på ­ockuperad mark.

– Det blev ett avtal som sköt upp viktiga frågor till förmån för tekniska. Och medan vi fortsatte förhandla så fort­satte Israel att bygga, säger Hanan Ashrawi.

Fredsprocessen bröt ihop år 2000 och efter att den israeliska högerpolitikern Ariel Sharon gjorde ett provokativt besök på Tempelberget startade den andra intifadan, ett nytt ­palestinskt uppror. Denna gång betydligt mer våldsamt än det första.

Läget i dag är mycket dystert och enligt Hanan Ashrawi h­åller tiden på att rinna ut för en fungerande tvåstatslösning.

Det främsta hotet är just bosättningspolitiken. Israel planerar nu att bygga ihop bosättningarna i östra Jerusalem med det så kallade E1-området så att den palestinska befolkningen blir helt inringad.

Ett annat hot är att så kallade tempelaktivister för­söker ta över Tempelberget d­är ­al-Aqsamoskén och Klipp­domen ligger. De mest extrema vill riva moskéerna på islams tredje heligaste plats och återuppbygga det judiska tempel som romarna rev år 70 efter Kristus.

Och spänningen tilltar, flera har redan dött i oroligheter ­under de senaste veckorna.

Israel har hittills i stort sett ignorerat internationella uppmaningar om att få tempel­aktivisterna att avhålla sig från provokationer. Till saken hör att vissa av de ledande sitter i den israeliska regeringen.

– Det finns inget som håller Israel tillbaka om det inte finns ett högt pris, säger Hanan Ashrawi.

Det finns tecken som tyder på att i varje fall EU börjar tröttna på Israels taktik. Enligt den ­israeliska dagstidningen ­Haaretz, som citerar diplo­matiska källor, har EU börjat diskutera sanktioner mot ­Israel.

Sverige har nyligen erkänt Palestina som stat. Om fler länder följer vårt exempel kan det ge en ny ­dynamik till fredsprocessen.

Det behövs mer än någonsin.

Följ ämnen i artikeln