Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

EU blir större medan snön yr

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så står de äntligen där i snöyran, den 15 december. Slottstrappan i Köpenhamn är full av dignitärer från EU. Där studsar Tony Blair, ständigt alert, bredvid den betydligt stelare Jacques Chirac. Göran Persson, fortfarande på moln efter segervalet i september, gratulerar sin danske kollega Anders Fogh Rasmussen. Polens och Lettlands ledare skrattar ikapp.

Den som ser de fotoanpassade leendena har svårt att tro att EU-ledarna nyss rykt ihop i ett av de värsta slagsmålen på länge. EU-toppmötet har förlängts två dagar. Både förhandlare och journalister har tvingats klättra över avspärrningarna och köpa nya skjortor i de affärer som inte stängt av rädsla för kravallerna.

Ingen är riktigt nöjd med resultatet. Men i de överfyllda pressrummen håller alla god min och talar om en historisk uppgörelse. Trots allt är ju utvidgningen i hamn, det är bara några detaljer som ska klaras ut, säger de. En fransk journalist frågar Tony Blair exakt hur mycket pengar jordbruket får kosta. Reportern häpnar när svaret plötsligt handlar om Irlands ja till Nicefördraget.

Rumänen är den ende som stör friden genom att klaga på att landets medlemskap har skjutits alltför långt på framtiden. Den turkiske premiärministern Ismael Cem jublar däremot. Turkiet har kommit ett steg närmare medlemskap efter att Cem lovat reformer och slutat bråka om EU:s militära krisstyrka och Cypern.

På toppmötet i Bryssel den 23-24 oktober var det inte lika många leenden. Jacques Chirac lämnade mötet i förtid omgiven av en skara säkerhetsvakter som irriterat knuffade undan alla i presidentens väg. Anders Fogh Rasmussen blev utskrattad av den tuffa presskåren i Bryssel när han försökte beskriva mötet som en framgång ”trots allt”. Konflikten med Irak tävlade om rubrikerna med de tyska kraven på besparingar i EU:s budget. Chirac blev rasande över angreppen på de franska bönderna, som hans medarbetare lägligt läckte till pressen.

Göran Persson har med nöd och näppe undgått att nämnas i kandidatländernas angrepp på Tyskland, som gjort en reform av jordbruket till en förutsättning för utvidgningen. I sista stund stödde Sverige kommissionens förslag att skilja förhandlingarna om utvidgningen från bråket om den stora jordbruksreformen. I stället kan Persson mysande påminna om toppmötet i Göteborg förra året, där tidtabellen för kandidatländernas medlemskap slogs fast.

Dagen efter toppmötet skriver alla om danskarnas stora framgång och om hur ett EU med 25 medlemmar kan fungera. En vecka senare berättar brittiska Financial Times att Frankrike och Tyskland har helt olika uppfattningar om hur uppgörelsen ska tolkas i nästa budgetförhandling. Men då har politiken och medierna tagit julledigt.

Mats Engström