Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Vi har fått en ny sorts fattigvård

Uppdaterad 2013-10-04 | Publicerad 2013-10-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Melker Norgren fyller snart hundra år och har problem att röra sig - trots det får han inte plats på ett äldreboende.

Vem vill gå på toa mitt i vardagsrummet?

När snart hundraårige Melker Norgren inte orkade upp till badrummet på övervåningen var Heby kommuns erbjudande en hink i vardagsrummet på bottenvåningen.

Det fanns ingen plats i äldrevården, inte ens för en hundraåring som knappt kan röra sig. 

Vi börjar få en ny sorts fattigvård. Eller ska vi i rättvisans namn kalla den för besparingsvård. Gamla människor blir fångar i sina egna hem därför att de inte kan få plats på äldreboenden.

I veckan läste vi om den 84-åriga kvinnan som förtvivlat försökte få hjälp för sig och sin man. Mitt under samtalet med Stenungsunds kommuns handläggare gick hon ut på balkongen, hoppade och tog sitt liv.

Vi läser om gamla som förflyttas till en ny och okänd stad. Om en dement kvinna som inte fattar när det är dag och när det är natt, men som ändå måste klara sig själv. Om en hjärnskadad man som är sängbunden och oförmögen att larma, men som får vänta i timmar på hemtjänstens besök.

Det handlar om riktigt gamla människor som förväntas reda sig med några korta besök av en stressad hemtjänst. När de blir för sjuka skjutsas de in på akuten. Ofta finns inga mellanlägen, ingen geriatrisk vård för gamla som närmar sig livets slut.

Under de senaste tio åren har var femte plats på landets äldreboenden försvunnit, enligt statistik från Socialstyrelsen som presenterades i våras. Sammanlagt 25 000 platser är borta och ansvaret har i stället lagts över på hemtjänst och anhöriga. Fruar som vårdar sina ännu äldre män, barn som tvingas sluta jobbet för att ta hand om sina föräldrar. I fjol presenterade Kommunal en undersökning som visade att mellan 80 000 - 100 000 personer faktiskt har gått ner i arbetstid eller sagt upp sig för att vårda sina anhöriga.

Fler svenskar blir allt äldre, men perioden av hjälpberoende och nedsatt funktionsförmåga har inte försvunnit utan skjutits upp i åldrarna. Trots att antalet gamla och sjuka egentligen ökar skär kommunerna ner på äldrevården.

Äldreminister Maria Larsson (KD) har visserligen infört ett statligt stöd till kommuner som bygger äldreboenden, men det räcker inte långt. Med en regering och kommuner som prioriterar skattesänkningar och besparingar kommer allt fler att få finna sig i den nya svenska fattigvården.