Tala om ett rött EU på denna första maj

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag har två regeringsalternativ uppträtt i denna kammare. Så beskrev Fredrik Reinfeldt gårdagens EU-debatt.

Han hade rätt. Skillnaderna var tydliga. Fast inte på det sätt som Reinfeldt hävdar.

Moderatledaren frammanade bilden av borgerlig enighet och röd-grön splittring. Alliansen bejakar EU, gröna och kommunister motarbetar projektet.

Så enkelt är det knappast.

De röd-gröna partierna har olika EU-syn, men tillvaron är inte så lätt på högerkanten heller. Kristdemokraten Göran Hägglund var mer kritisk till konstitutionen än sina borgerliga kollegor. Han brottas med en hård intern debatt om folkomröstning. Sådana röster höjs också i centerpartiet.

De borgerliga har däremot samma syn på EU:s ekonomiska politik. Det märktes i debatten om tjänstedirektivet. Det är tydligt i synen på kollektivavtalen.

Fredrik Reinfeldt vet vad han vill använda konstitutionen till. Hans ledord i går var konkurrensförmåga och fri rörlighet. Inget om miljö, arbetsvillkor, konsumentskydd.

Moderaterna försöker stajla om sin inrikespolitik, men EU-linjen är lika skarp som tidigare. Gunnar Hökmark, förstanamn i EU-parlamentet, leder en av de mest mörkblå tankesmedjorna i Bryssel.

Göran Persson talade i går för en gångs skull om ett politiskt starkt EU.

–?Utvidgningen är en av vår tids riktigt stora framgångar, inledde han.

Utan konstitutionen går EU mot Margaret Thatchers vision om ett renodlat frihandelsområde, menade statsministern. Politiskt samarbete behövs som motvikt till det globala kapitalet.

Tänk om han kunde säga det även på första maj.

Försvaret av kollektivavtalen sägs vara den enda EU-fråga som finns med i det centralt producerade underlaget för talen. Det är viktigt, inte minst efter gårdagens dom i Arbetsdomstolen. Men det räcker inte.

Göran Persson och de andra förstamaj-talarna borde berätta om sin egen Europavision. Om konstitutionen nu är så bra, vad ska den användas till?

Lyssna på socialdemokraterna i Tyskland som angriper hyperkapitalismen. Sveriges nej till euron gav oss små möjligheter att påverka konstitutionens regler om den ekonomiska politiken. Ändå går det att slåss för företagens sociala ansvar och ett solidariskt Europa.

Tala klarspråk om världsordningen. Mot ”förebyggande krig”. För ökat bistånd, för kvinnors rättigheter, ett starkt FN. Så kan EU:s nya utrikespolitik användas – om den politiska viljan finns.

Lyft fram utvidgningens fördelar, inte bara problemen. En bättre miljö. Ökat samarbete runt Östersjön. Säkerhet i stället för instabilitet.

Kom med fler initiativ för miljö och jämställdhet, mot diskriminering och skattekonkurrens. Namninsamling om konstitutionen blir det i vilket fall som helst. Debatten om folkomröstning kommer att fortsätta. Men det behövs också en diskussion om vilket Europa vi vill ha, om höger och vänster.

Skillnaderna var tydliga i gårdagens debatt.

Det borde märkas i talarstolarna på första maj.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln