Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Kampen om förtroendet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Anders Borg finns kvar men hans idéer har tagit slut"

Populära Borg Anders Borg är omtyckt bland många och Socialdemokraterna kämpar med att vinna folkets förtroende för Thomas Östros. I morgon presenterar Borg statsbudgeten.

I valrörelsen satte Moderaterna upp affischer på en jättelik Anders Borg. Med små bokstäver bredvid bilden stod det: ”Anders Borg”. Inget mer. All annan information ansågs överflödig.

Ungefär samtidigt pryddes tidningen Fokus omslag av en pytteliten Thomas Östros. Jättelika bokstäver ovanför mini-Thomas formade meningen: ”Vart tog Östros vägen?”

Svårt att hitta nytt

Att Moderaterna kampanjade på en gigantisk bild av Borg utan övrigt innehåll är talande. Det är nämligen precis vad de kommer att behöva regera på. Anders Borg finns kvar, men hans idéer har tagit slut.

I morgon presenterar regeringen budgeten. Alliansens problem är att de genomförde sina reformer förra mandatperioden och de har haft svårt att hitta på något nytt.

Det finns en gräns för hur mycket man kan sänka skatten. Och ordet ”utanförskap” nämnde statsministern inte en enda gång under regeringsförklaringen. Av naturliga skäl: utanförskapet har ökat. Någon ny politik har statsministern inte. Men han har Anders Borg och Anders Borg är populär.

Försökt kopiera Borg

Socialdemokraterna har försökt kopiera Anders Borgs framgångsrecept. För det första: anklaga alla andra för att slarva med statsfinanserna. För det andra: kampanja på en stor skattesänkning. För det tredje: poängtera ständigt hur bra du är på att räkna.

Thomas Östros anklagade mycket riktigt Moderaterna för att ”låna till skattesänkningar”. Och han och Mona Sahlin skrev att de minsann också ville dra åt EU:s stabilitetspakt så det sjöng om det (mest ont skulle det göra för länderna i Östeuropa).

Sedan föreslog Sociademokraterna som största vallöfte en skattesänkning (till pensionärerna). Men även det gick sådär. I alla fall om syftet var att få pensionärerna att rösta på oppositionen. Det gjorde de nämligen inte.

Bygger på valförlusten 2002

Slutligen försökte Östros överbevisa Anders Borg om att det var han som var bäst på att räkna. Några av herrarnas debatter hörde till valrörelsens mest olidliga. Förhoppningsvis blir det bättre i morgon.

Socialdemokraterna måste inse att även om Moderaterna ständigt lyfter fram Borgs egenskaper och åsikter är det inte dessa som i grund och botten har gjort honom populär.

Borgs framgång bygger på det riksdagskansli som han formade efter valförlusten 2002. Där tog man ett nytt helhetsgrepp på Moderaternas politik – skapade nya sammahängande förslag för människor att rösta på. Det är den delen av Borgs strategi som Socialdemokraterna bör lära av.

Inte allt det andra.

KK