Wallströms storseger visar Sveriges styrka
Uppdaterad 2016-06-29 | Publicerad 2016-06-28
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ingen hemlighet att högerpartierna hellre diskuterar Nato än FN
Sverige kan numera titulera sig medlem i FN:s säkerhetsråd. Nyss valde FN:s generalförsamling Sverige till en av de tillfälliga platserna i rådet. Det har gått tjugo år sedan senast Sverige hade den posten.
Det här ger oss en unik möjlighet att påverka den globala politiken. Redan i dag är vi en viktig aktör. Vi är sjätte största bidragsgivaren och har i årtionden deltagit i fredsfrämjande militära insatser.
Hellre FN än Nato
Sverige är också historiskt sett ett land som står upp för fred och samarbete. Vi förknippas än i dag med Olof Palme men också förre detta generalsekreteraren Dag Hammarskjöld och FN-medlaren Folke Bernadotte.
Att det är en rödgrön regering som har återupptagit engagemanget för en plats i FN:s säkerhetsråd är knappast någon tillfällighet. En traditionell socialdemokratisk utrikespolitik värdesätter globala samarbeten och FN.
År 2005 ansökte Göran Perssons regering om medlemskap men under åtta åren med Alliansen prioriterades inte arbetet i FN. För Fredrik Reinfeldt var EU viktigare.
Det är heller ingen hemlighet att högerpartierna hellre diskuterar Nato än FN när det kommer till säkerhetspolitiken. Där går skiljelinjen i svensk utrikespolitik.
Wallström påverkar
I den inhemska svenska debatten har kanske inte utrikespolitiken samma centrala plats som förr. Men utrikesministern Margot Wallström har visat att Sverige med en feministisk och solidarisk utrikespolitik både kan påverka dagordningen och provocera.
När Wallström kritiserade Saudiarabien för att inte respektera de mänskliga rättigheterna blev reaktionerna starka.
Att räkna med
Äntligen, står ett västland upp mot Saudiarabien gällande mänskliga rättigheter skrev den amerikanska tidningen Washington Post. Att vapensamarbetet med Saudiarabien inte förlängdes uppskattades också av människorättsorganisationen Gulf center for human rights, GCHR.
Att Sverige blev valda till FN:s säkerhetsråd med marginal redan i första valomgången visar att vi är ett land att räkna med.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.