Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Offras med en axelryckning

Ett chockartat beslut som förlamade oss allihop

För en vecka sedan kom beskedet.

Långshyttan är fortfarande i chock. Outokumpu lägger ner stålverket och 170 anställda förlorar sina jobb.

I de stora tidningarna blev det en notis. Folk förlorar sina jobb hela tiden.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) ryckte på axlarna. ”Det är ägarna som bestämmer”.

Men för Långshyttan är det inte bara ”en ägare” som försvinner. Hela samhället riskerar att förtvina.

Långshyttan är resten av Sverige. Det som ligger utanför det Stockholm där en minister kan gå på uppvärmda trottoarer utan att riskera att bli blöt om fötterna. Elisabeth Svantesson säger att hon sänker bolagsskatten, men Outokumpu finns i 30 olika länder och kan strunta i den svenska skatten.

Uppfyllt alla krav

Den här gången valde bolaget att lägga ner Långshyttan för att i stället behålla ett liknande stålverk i Tyskland där politiker vet att bättre uppskatta basindustrin.

Stålverksarbetarna i Långshyttan trodde att det aldrig skulle hända.

– Ett chockartat beslut som förlamade oss allihop. Företaget har investerat i verket och vi har med råge uppfyllt alla krav som ställdes på oss. Orderböckerna fylldes på, vi låg över budget, säger IF Metalls klubbordförande Nermin Basic.

– Det fanns inte på kartan att de skulle lägga ner i Långshyttan.

Just startat sina vuxenliv

Det har gått en vecka och förhandlingarna om nedläggningen har just börjat. Snön har bäddat in hela Långshyttan. Fredrik Eriksson, 29, och Niklas Oskarsson, 27, halkar ner mot verket i snömodden. De är unga och utbildade blankglödgare. De har just startat sina vuxenliv, köpt villor och nu vet de inte hur det ska gå.

De hoppas båda att någon vill köpa Outokumpus anläggning.

– Vi kommer inte att lägga oss platt, fyller Nermin Basic i.

– Svensk basindustri är i fara. Politikerna, både i det blåa och i det röda blocket, måste börja tänka blågult. Det gäller i allmänhet, även om Långshyttan ligger oss närmast om hjärtat.

Diskuteras överallt

Långshyttan är historien om Sverige. Samhället är byggt runt bruket där det valsats plåt i över tvåhundra år. Invånarna har varit med om neddragningar, de har alltid anpassat sig och ställt upp för verket och samhället har varit ett och det samma.

Aldrig trodde de att en global ståljätte skulle offra dem för att jämka sina siffror.

Utanför Ica, inne på Abbes pizzeria och nere på Brukshotellet. Överallt pratar man om vad som kommer att hända nu. På måndag kommer Stefan Löfven och han kommer att få svara på många frågor. Elisabeth Svantesson kommer säkert också att få en inbjudanMen hon har redan hälsat att hon inte kan lova att hon kommer.

Så enkelt kan ett svenskt samhälle läggas ner. Med en axelryckning.

Följ ämnen i artikeln