Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Alla kan inte bli folkpartiledare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkpartiets blivande ledare, skolminister Jan Björklund, fann sitt kall relativt sent i livet.

Innan han tog upp kampen om rollen som ledare för sitt parti arbetade han som militär. Han är därmed en av de – alltför få – ledande politiker vi starkt förknippar med ett yrkesliv åtskilt från politiken.

Om det sedan är politiken eller försvaret som är att gratulera kan vi lämna därhän.

I Björklunds fall har karriärbytet fungerat utan vidareutbildning eller omskolning. Kanske kan han rent av ha nytta av exercisen på kaserngården eller de nätter han suttit böjd över stabskartor.

Folkpartiet kan vara ett stormigt pastorat. För dagen tycks dock landets liberaler längta efter en ledare som vet att peka med hela handen, en gest partiet annars borde fått mer än nog av.

För andra kan det vara svårare att skifta väg i livet. En ny yrkesbana kräver inte sällan en ny utbildning. Val, till exempel av gymnasieutbildning, som en gång framstod som självklara kan visa sig ha lett in i en återvändsgränd.

Den kommunala vuxenutbildningen har inneburit en möjlighet att skifta spår. Det har varit möjligt att komplettera sin gymnasieexamen.

Den möjligheten stänger nu Björklund och hans regering i praktiken.

De riktade statsbidragen till vuxenutbildningen drogs in i den senaste budgeten. Nu syns resultatet. Bara i Stockholm har statsbidrag på 65 miljoner försvunnit.

Alltså sparas det. De som har den kortaste utbildningen, i klartext personer som inte fått eller kunnat gå igenom ungdomsskolan, måste naturligtvis prioriteras. De befinner sig, med en för vår tid typisk omskrivning, längst från arbetsmarknaden.

Resultatet blir att den som har en gymnasieutbildning, men som vill komplettera den för att kanske komma in på en viss högskoleutbildning, får finna sig i att dörrarna till vuxenutbildningen är stängda.

De kommer ”väldigt långt ner”, för att citera chefen för intagningen till Komvux i Stockholm, Bengt Hagberg, som intervjuats av Dagens Nyheter.

Med dagens förutsättningar är prioriteringen rimlig. Det orimliga ligger i förutsättningarna.

Vuxenutbildningens styrka är att den aldrig enbart varit en andra chans för den som misslyckats i skolan.

Genom att också öppna vägen för den som bestämt sig för att skifta väg i livet har Komvux givit enskilda människor nya möjligheter, men också manifesterat tanken på ett samhälle i ständig förändring, och i ständigt lärande.

Precis det alla politiker lyfter fram som nyckeln till framgång när vardagen globaliseras.

Att växla kurs och återupprätta vuxenutbildningen borde med andra ord vara ett av Björklunds viktigaste uppdrag när han så småningom kliver in i partiledarkretsen.

Alla kan nämligen inte räkna med ett nytt jobb som folkpartiledare.

Ingvar Persson