Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Frågan är vart liberalerna går

vägval Dagens Industri har i veckan berättat att Jan Björklund har träffat Stefan Löfven för att undersöka möjligheten till ett framtida samarbete med Socialdemokraterna.

6 JULI 2013. Folkpartiet

Delar av Sveriges borgerlighet har i åratal närt en dröm om att knyta Miljö­partiet till regeringen.

Logiskt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju inte en majoritet av riksdagarnas partier bakom sig och skulle behöva minst ett parti till i ryggen. Och inför valet 2014

– när två av Reinfeldts stödhjul riskerar att ryka ur riksdagen – har flirtandet ökat i frekvens.

Tillsammans med regeringen har Miljö­partiet bland annat gjort upp om en ramöverenskommelse kring migrationspolitiken och det händer att MP går med de borgerliga – bland annat när man nyss avkriminaliserade brott mot arbetsmiljö­lagen.

Fridolin på Löfvens sida

Men Fridolin och Romson i samma regering som Lööf, Hägglund, Carlsson eller Ask?

Om man följt med i det politiska nyhets­flödet under veckan borde svaret vara självklart: nej.

Gustav Fridolin har ägnat en hel del Almedalen­energi åt att berätta att Stefan Löfven vore en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt.

Dessutom har MP berättat att man aldrig tänker stödja ett femte jobbskatte­avdrag eftersom pengarna behövs i skolan och i välfärden. 2011 satt Reinfeldt och drack kaffe med MP i förhoppning att de skulle backa nya skattesänkningar. 

Men oroa er inte, känslorna är ömse­sidiga.

Reinfeldt låst vid alliansen

I sitt Almedalstal – mellan de roliga rösterna och tjoflöjt-utropen – slängde statsministern igen dörren i ansiktet på Miljöpartiet så det dånade. De gröna

hotar i princip allt som är rätt och redigt, lät Reinfeldt förstå.

Så låser sig statsministern vid en allians som har alldeles för få röster.

Men det finns ett parti i hans närhet som inte verkar särskilt pigga på det här med stängda dörrar. Under veckan har Dagens Industri berättat hur Folkpartiets partiledare Jan Björklund har träffat Stefan Löfven för att undersöka möjligheten till ett samarbete efter valet.

Tidningen berättar också att FP i en intern rapport funnit att partiet kan få lika mycket utrymme för sin politik i en S-ledd regering som i en M-ledd.

Och det är inte konstigt att liberalerna knorrar.

FP har gjort svaga val

I regeringen Reinfeldt har de fått förhandla bort centrala liberala värden till förmån för att säkra andra kristdemokratiska ministerposter. I snart tio år har FP ­investerat allt sitt förtroendekapital i kärnkraft, kärnämnen, kärnvapen och en krisvaluta. Men man har inte gjort ett framgångsrikt val sedan 2002 och i opinions­mätningar kränger partiet omkring strax ovanför riksdagsspärren.

Även högprofilerade folkpartister

– däribland Cecilia Wikström – verkar mentalt befinna sig på en plats där blockpolitiken är färdig att begravas.

Det är långt kvar till valet, men frågan är inte längre vad MP ska göra.

Frågan är vart FP går.

Följ ämnen i artikeln