Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fusket drabbar barn och gamla

Om Ikeas köttbullar innehåller spår av häst, vad är det då som serveras på äldreboendet?

Vad gömmer sig i skolbarnens pannbiffar och vilket kött har kokat i buljongen?

Köttpaniken sprider sig och just nu är alla rädda för hästköttet. Egentligen är det inget fel på häst, men rädslan kommer sig väl av Disneyeffekten.

Ingen vill äta gulliga djur.

Det senaste årets matskandaler visar ändå på fusket i livsmedelsbranschen. Fläskfilé färgas och säljs som oxfilé, hästkött mals ner i nötköttet.

I går kom också larmet från Sveriges storkök. Branschföreningens ordförande Karin Lidén beskriver på DN Debatt hur grossisterna byter ut beställda varor. Om en inköpare beställer svenskt kravkött kan leveransen ändå innehålla ett helt annat kött med ett helt annat ursprung.

Det handlar alltså om leveranser till skolor, sjukhus och äldreboenden. Tre miljoner portioner om dagen. Det är klart att här finns pengar att tjäna för den som inte är så noga med kvaliteten.

Sveriges Pensionärsförbund brukar testa maten på olika äldreboenden och på ett ställe i Småland kunde de inte ens identifiera vad de åt. Var schnitzeln av kött, fisk eller var den vegetarisk?

Kosten är viktig för växande barn, för sjuka och gamla. Den som får näringsfattig mat tillfrisknar lång­sammare.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson rasar ofta mot matfusket. Senast i går ville han centralisera all köttkontroll. Men sedan visste han inte hur, inte när och absolut inte om han fick några pengar till den hårdare kontrollen.

Han vill inte märka maten. Menar att det är för kompli­cerat, trots att Tyskland just beslutat om bättre märkning. Vad krävs egentligen för att jordbruksministern ska agera mot matfusket? En ny galen ko-sjuka?

Följ ämnen i artikeln