Clark – en simpel narkotikalangare
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Han har blivit gråhårig. Sveriges mest omskrivna brottsling har blivit äldre. I helgen greps han misstänkt för grovt narkotikabrott. En simpel narkotikalangare har åkt fast igen.
Polisen stormade huset i Varberg när det regnade som allra mest i lördagskväll. Efter tillslaget är polisen förtegen, de säger bara att det handlar om stora partier amfetamin och hasch.
Och att en av de misstänkta heter Daniel Demuynck.
En gång hette han Clark Olofsson.
Sveriges mest mytomspunne brottsling.
Jag minns juli 1966. Clark Olofsson var på rymmen från Tidaholmsanstalten. I Nyköping togs han och Gunnar Norgren på bar gärning när de bröt sig in i en cykelaffär.
Gunnar Norgren sköt ihjäl en polisman och jakten på polismördarna blev monumental. Varenda tidning skrev om jakten och vi slog på radion för att höra om de fått tag på polismördarna än.
Clark Olofsson greps efter någon månad i en park i Västra Frölunda. Då försökte han skjuta sig loss.
Bilderna på den unge Clark Olofsson pumpades ut, han var snygg och farlig.
Kvinnorna skrev till honom och han anlände till tingsrätten i Nyköping klädd i Beatleskostym.
På tidningsbilderna kan man se hur han hade ena armen kedjad vid en polisman. På den andra hängde en vacker överklassflicka.
Bilden av rebellen Clark Olofsson satte sig. Tjuven som tar vad han kan få.
Senare, under sex heta dagar 1973, satt Clark Olofsson och Janne Olsson instängda med gisslan i Kreditbankens valv på Norrmalmstorg.
Clark Olofsson lär ha sjungit ”Killing me softly” för den tillfångatagna bankpersonalen och Stockholmssyndromet blev ett begrepp. Gisslan började sympatisera med gärningsmännen.
Det var stort, jag gick på Journalisthögskolan när det hände. Det var en het nyhetsvecka i augusti 1973, valrörelsen var igång, gamle kungen låg på sin dödsbädd och så Clark Olofsson på Norrmalmstorg. Han kom ut som en hjälte.
Det var under den här tiden jag jobbade extra på Norrtäljeanstalten, en systeranstalt till Tidaholm som Clark Olofsson rymde från. Jag var ung och fick ett iskallt uppvaknande.
Där utanför fortsatte Clark Olofsson dock att regera i medierna. Han skrev själv i Aftonbladet och i intervjuer avslöjade han att han läste Schopenhauer i cellen.
Ja, till slut kom även han in på Journalisthögskolan och höll presskonferens inför en beundrande journalistkår. Han fick många chanser, Clark, trots att han har skjutit och misshandlat människor och prejat bilar av väg- en.
Sedan 1984 har han krönt sin karriär med flera grova narkotikabrott. Nu häktas han igen, misstänkt för att ha langat stora mängder amfetamin och hasch.
I Stockholm står langarna utanför skolgårdarna och dumpar knark till ungarna. De investerar i nya narkomaner. Bara en usling kan leverera varorna.