Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Tillväxt så in i Norden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När World Economic Forum för en tid sedan publicerade en ranking över tillväxtförmågan placerade sig Norden i topp. Finland tog förstaplatsen, Sverige den tredje, tätt följt av Danmark på fjärde plats. Bland världens tio länder med störst tillväxtmöjligheter fanns dessutom både Island och Norge.

World Economic Forum konstaterade att Norden tillsammans med de asiatiska så kallade tigerekonomierna hade störst konkurrensförmåga.

”Extremt konkurrenskraftiga”, sa chefsekonomen Augusto Lopez-Claros om de nordiska länderna.

Rankingen från World Economic Forum, som också är organisationen bakom de exklusiva årliga mötena i skidorten Davos, är inte det enda exemplet på intresset för den nor­diska modellen. En annan ansedd tankesmedja, European Policy Center, publicerade nyligen ett ”arbetspapper” med titeln ”Den nordiska modellen: ett recept för europeisk succé?”

Den nordiska samhällsmodellen tycks alltså vara på väg att växa fram som ett alternativ till både de tungfotade kontinentala trygghetssystemen och till den anglosaxiska demonteringen av välfärdssamhället. Rättvisa och effektivitet på en gång.

När utländska analytiker lyfter fram kvalitéer som stabilitet, effektivitet och genomskinlighet borde det skapa nya möjligheter för svenska företag. Näringslivets företrädare skulle kunna sola sig i glansen, och kanske göra en eller annan affär på kuppen.

Men inte i Sverige.

När World Economic Forum kom med sin rapport avfärdades den bryskt av Per Juth på Svenskt Näringsliv.

”Jag tror ingen kan säga emot att högt skattetryck, stor offentlig sektor och arbetsmarknaden är problemområden i Sverige”, sa han, trots att sagt emot, var precis det ekonomerna i World Economic Forum gjort.

Inte mycket till nationalistisk yra där inte.

På torsdag genomför European Policy Forum ett möte om det nordiska receptet för global framgång.

På programmet står inlägg från den danska industrins organisation, från Finlands näringsliv och från näringslivets huvudorganisation i Norge. Svenskt Näringsliv är med på mötet, men ska inte tala.

Det är kanske inte någon tillfällighet. Framgångsrecept är inte Svenskt Näringslivs sätt att tala om Sverige.

Samtidigt som allt fler i Europa ser den nordiska samhällsmodellen som en möjlig väg framåt, har nämligen de svenska direktörernas organisation en annan dagordning. Det handlar om att montera ner viktiga delar av just denna modell.

Privatiseringar av offentliga tjänster, urholkning av de fackliga organisationernas stridsåtgärder och hårdare tag mot de arbetslösa är några krav som finns på organisationens dagordning. Tillsammans med krav på lägre arbetskraftskostnader, lägre skatter och färre regler blir det inte utrymme att tala om den nordiska modellens framgångar.

Det är trist, inte bara för att Svenskt Näringsliv skulle behövas i en konstruktiv svensk diskussion om hur vi utvecklar det svenska samhället, utan lika mycket för att svenska företag missar möjligheten att dra nytta av den goodwill vårt samhällssystem drar med sig.

Ingvar Persson