Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fler måste få plats på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tror att den öppna arbetslösheten kommer stiga till 8,5 procent i år.

I dag kom Arbetsförmedlingen med sin nya prognos över hur arbetslösheten kommer att utvecklas under de närmaste åren.

Det är inte en särskilt upplyftande läsning.

Förmedlingen tror att den öppna arbetslösheten kommer stiga till 8,5 procent i år för att minska till 8,3 procent valåret 2014.

Fredrik Reinfeldts fagra löften om "arbetslinje" och fler i arbete har en unken doft över sig i dag. Varken kraschad a-kassa eller havererade socialförsäkringar har gett någon effekt. Folk blev inte arbetsammare eller friskare, men de fick det sämre ställt.

I regeringens senaste höstbudget så använde man två tredjedelar av alla budgetmiljarder till att sänka bolagsskatten. Det var prioriteringen man gjorde, som om arbetslösheten var låg då eller att varningarna för ökande arbetslöshet inte hördes då.

I Arbetsförmedlingens prognos berättas också något annat intressant.

Trots massarbetslöshet misslyckas många arbetsgivare när de försöker hitta rätt personer att anställa. En ny arbetsmarknad växer fram där man inte klarar av att matcha lediga jobb med arbetssökande som har rätt kompetens.

Särskilt drabbar det invandrade svenskar. För att vi ska klara finansieringen av välfärden måste fler invandrare få jobb, enligt förmedlingen.

OECD har berättat det för oss tidigare: Sverige är uselt på att släppa in invandrare på arbetsmarknaden. Och i dagarna rapporterade EU:s statistikbyrå att Sverige är det EU-land som har den största skillnaden i sysselsättning mellan egna medborgare och personer som har medborgarskap utanför EU.

Eter två år i Sverige står fortfarande sju av tio nyanlända utanför arbetsmarknaden. Och bara en av tio har fått ett vanligt arbete.

Förklaringarna till varför arbetslösheten är högre bland invandrare är många. Svårt att få in en fot på arbetsmarknaden, inga förskoleplatser och andra ­brister i välfärdssystemen, långa handläggningstider, dålig svenskundervisning och bristfällig ­information till nyanlända.

Dessutom är det ­uppenbart att det finns en struk­turell diskriminering på ­arbetsmarknaden. Den är svårare att komma åt.

60 procent av de människor som invandrar är överkvalificerade för jobb de får i Sverige, enligt Stockholms universitets Linnécentrum för integrationsstudier.

Andra siffror - från Europarådets kommission mot rasism och intolerans, Ecri - visar att andelen utrikesfödda som är överkvalificerade för sina arbeten är mer än dubbel så hög som bland infödda. Värst utsatta för diskriminering på svensk arbetsmarknad är romer och muslimer, enligt Ecri.

När rekryteringsgapet öppnat sig har Komvux och arbetsmarknadsutbildningarna satts på anorektiska svältkurer.

I re­ge­ringsförklaring­en 2006 sa stats­minister Fredrik Reinfeldt att ”krafttag måste tas i kampen mot den etniska bortsorteringen på den svenska arbetsmarknaden".

Det är dags att han tar de krafttagen nu - genom en effektiv och generell arbetsmarknadspolitik.

Massarbetslösheten måste mötas med stora utbildningsinsatser. Yrkespraktik, arbetsplatsförlagda utbildningar och subventionerade anställningar för arbetslösa är verktyg som måste ­vässas och användas bättre.

Arbetsförmedlingen måste börja förmedla jobb och resurserna till vuxenutbildningen måste öka.

Kort sagt: det behövs en politik för att fler människor ska kunna välkomnas in på den svenska arbetsmarknaden.

Följ ämnen i artikeln