En debatt full av dimridåer
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nattens debatt mellan John McCain och Barack Obama blev inte den smutsiga tillställning en del hade förutspått, och kanske även hoppats.
Slag under bältet i politiken är dåligt för demokratin, men det skapar cyniskt nog fler löpsedlar.
Formatet gjorde sitt till för att skapa ett samtal snarare än en debatt. Publiken var liten. De ställde frågor till kandidaterna, som svarade öga mot öga och därför resonerade mer än debatterade.
Ekonomin stod självklart i centrum. Kongressen har just antagit ett paket på 700 miljarder dollar för att rädda Wall Street, men krisen har inte mattats av. Hundratusentals jobb har försvunnit från USA bara under de senaste månaderna.
Svaren påminde påfallande mycket om den svenska politiska debatten.
McCain talade om skattesänkningar och krävde att staten köper upp usla lån och räddar människors boende.
Hans främsta angrepp på Obama handlade även det om skatterna. Även om skattenivåerna är sjukt mycket lägre i USA lät McCain nästan som Anders Borg när han anklagar Östros för att vara en skattehöjare.
Obama å sin sida lovade allmän sjukförsäkring och tydligare regler för finansmarknaden.
Båda talade om alternativ energi och att bli av med USA:s oljeberoende.
Å ena sidan gjorde den informella stilen att det blev en intressant presidentvalsdebatt. Å andra sidan gjorde bristen på följfrågor och repliker att det också blev enklare för kandidaterna att komma undan med undanglidande svar och halvlögner. Lite cyniskt skulle man kunna säga att det blev en debatt full av dimridåer.
McCain pressades till exempel inte på det faktum att han vill privatisera en stor del av sjukförsäkringen, i stället för att göra det offentliga systemet bredare och tillgängligt för fler. Han vill i praktiken avreglera USA:s sjukförsäkring efter samma principer som avregleringen av bank- och finanssektorn.
I ett ofta använt citat har han sagt: "Att öppna marknaden för sjukförsäkringar, på samma sätt som vi de senaste decennierna gjort med bankerna, skulle öka antalet innovativa produkter, mindre tyngda av statliga regleringar."
I dag inser de flesta amerikaner att begreppet "innovativa produkter"
kan innebära lite av varje. Till exempel skumma lån och korrupta bonussystem.
I en artikel i The Nation nyligen beskrev Rose AnnDeMoro, ordförande för 85 000 sjuksköterskor i Kalifornien, vad 700 miljarder dollar skulle betyda i sjukförsäkringssystemet. Det skulle ge en heltäckande sjukförsäkring för 58 miljoner amerikaner. Det skulle täcka kostnaden för alla receptbelagda läkemedel i USA i mer än tre år. Det skulle ge alla barn i USA fri sjukvård i nästan fyra år.
"Om politikerna bara vore lika villiga att lösa vår sjukvårdskris", skriver Rose AnnDeMoro.
Även om det inte blev någon debatt så berördes frågan i nattens debatt i USA. Och att döma av opinionsmätningarna så uppfattade de amerikanska väljarna skillnaden mellan kandidaterna.