Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Inte konstigt att barnen mobbar

Uppdaterad 2013-09-23 | Publicerad 2013-09-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.

Varje dag anmäls tre nya fall av mobbning till Skolinspektionen. Ja ni läser rätt. På ett år plågas nära 4 000 elever så svårt att det anmäls till den statliga skolmyndigheten.

Totalt beräknas 50 000 barn utsättas för mobbning i grundskolan.

Det avslöjar Aftonbladet i sin granskning av kränkningar i skolan.

Ledare |
Aftonbladet

Mobbningen sker såväl i den fina friskolan som på toaletten i en sliten förortsskola. Hela svenska skolsystemet är statt i upplösning och i en kaotisk miljö är det inte konstigt att barnen krisar.

En del skolor snålar in för att gå med vinst. Andra tvingas spara för att stat och kommun hellre vill sänka skatten.

Förr fanns det många vuxna i skolan, men under de senaste sju åren har 12 600 lärare försvunnit. Under alliansregeringens tid har var tionde specialpedagog plockats bort.

Många kommuner har sparat in på de assistenter som hjälper barn med särskilda behov.

Även skolsköterskan, kuratorn, fritidsledaren och vaktmästaren har drabbats av besparingsivern. I Stockholm har en genomsnittlig fritidsavdelning i dag nästan 50 barn. I alliansens Sverige har sänkt skatt varit viktigare än satsningar på vuxna i skolan.

I många skolor får en ensam lärare numera hantera allt från matematik till bråk på skolgården - och det ofta samtidigt. Mobbningen sker många gånger utomhus eller i korridorer och omklädningsrum. Enligt en undersökning från Bris är toaletten faktiskt skolans mest otrygga rum.

Det finns ett regelverk mot mobbning. Skolan ska upprätta en likabehandlingsplan och varje misstänkt kränkning måste åtföljas av en kränkningsrapport. Men med den låga bemanningen kan det innebära att läraren sitter och skriver rapporter medan eleverna fortsätter att trakassera varandra i korridorer och mörka prång.

Det behövs fler vuxna i skolan. Så enkelt är det.

Studieresultaten måste bli bättre. Eleverna behöver fler pedagoger för att lära sig mer, men de behöver också personal som garanterar tryggheten. Som ser, sätter gränser och stöttar dem som mobbas.

Aftonbladets granskning visar att var fjärde skola förnekar mobbningen. När varje skola konkurrerar om eleverna vill ingen framstå som mobbarskola. När konkursen är nära blir uppdraget att säkra intäkterna. Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.