Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Folk kommer inte ens ut på internet

Uppdaterad 2013-10-15 | Publicerad 2013-10-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Post- och telestyrelsen har nyligen genomfört en undersökning av telebolagens mobiltäckning.

För att vara världens bästa IT-land är Sverige ganska omoget.

Tidningen Dagens samhälle avslöjar att den svenska offentliga sektorn bara ligger 24:a på den internationella rankinglistan över IT-mognad.

En plats vi delar med Kazakstan.

Den svenska befolkningen lär inte vara förvånad. Visst skulle en ökad digitalisering förbättra många av samhällets tjänster. Men hallå, det här är Sverige, många kommer inte ens ut på nätet. Det finns svenskar som inte kan ringa larmnumret 112. Gamla som inte kan använda sina trygghetslarm. Skolbarn som inte kommer ut på nätet förrän lektionen har tagit slut.

Sveriges småföretagare protesterar för att deras kunder inte får tag på dem.

Nyligen låg stora delar av Stockholms innerstad helt nedsläckt. Varken telefonin eller nätet fungerade, avbrottet varade inte under några timmar utan i veckor. Larmfunktioner slogs ut och hemtjänsten var tvungen att göra extra besök hemma hos de äldsta.

Det var givetvis chockartat för stockholmarna, men tänk då hur det är i andra delar av landet. Vad telebolagen än påstår så finns det platser som helt saknar täckning. Försök att ringa eller surfa från delar av Västerbotten, till exempel.

Post- och telestyrelsen har nyligen genomfört en undersökning av telebolagens mobiltäckning. Styrelsen har kontrollerat bolagens egna täckningskartor och kommit fram till att de inte stämmer överens med verkligheten.

Bolagen ljuger helt enkelt. Eller överdriver för att kunna sälja abonnemang.

Högst upp på lögnarlistan ligger Tele2 tätt följd av Telenor. Sedan kommer Tre och till sist Telia som faktiskt överdriver allra minst. Men sammantaget är det ändå den här ljugarbänken som har ansvar för vår kommunikation.

Oppositionen har krävt lagstiftning om mobiltäckning, men infrastrukturminister Anna-Karin Hatt säger nej. Hon litar på telebolagen och tror att de offrar vinsten för att koppla upp de sista kunderna i Norrlands inland.

Kunderna däremot, de litar inte på telebolagen. Enligt Konsumentverket får de sämst betyg av alla branscher. Sverige kan inte bli en anständig IT-nation så länge telefoni och uppkoppling inte fungerar. Så länge regeringen tror att det går att styra den aggressiva telemarknaden med regionala "dialogsamtal".

Anna-Karin Hatts ambition är att "Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter".

Var fjärde svensk vill ha en Iphone, svenskarna är de mest datahungriga i Norden. Över hälften av Sveriges pensionärer är ute på nätet. Det är inte viljan som saknas utan förutsättningarna.