Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

De vill förstatliga välfärden

Den borgerliga desperationen ökar. När tryggheten rämnar kämpar de båda välfärdsministrarna Jan Björklund och Göran Hägglund för att återta kontrollen.

Då är det inte längre friheten de sätter i första rummet. Nu ropar de på den starka staten.

Först ut var Jan Björklund. När skolresultaten sjönk och skolor gick i konkurs var det han som upprepade kravet på förstatligande. Nu är det Göran Hägglunds tur att ställa sitt hopp till den starka statens kontrollapparat.

Bottenlistan

Svensk primärvård saknar nämligen mer än 600 läkare. Sverige ligger på bottenlistan när det gäller läkarkontinuitet, avslöjar SVT i sin granskning av vården.

I princip varannan svensk saknar en husläkare. Vi som skulle få välja vår egen läkare får i stället finna oss i en evig radda av stafettläkare som inte har någon aning om hur vi mår. I gårdagens Aktuellt kunde vi höra om läkarbristens yttersta konsekvenser. Ingrid Sefastsson fick allt svårare att andas, på vårdcentralen träffade hon hela tiden nya läkare utan att få hjälp.

Det var först när hon kom till akuten som tumören hittades och då var det för sent. Cancern hade spridit sig.

Starkare grepp

Krisen på vårdcentralerna kommer att förvärras. Många av de läkare som finns kvar i primärvården börjar bli gamla, snart går de i pension och det finns ingen plan för hur de ska ersättas.

– På den nationella nivån måste vi ta ett starkare grepp om vården, säger Göran Hägglund i en kommentar till SVT:s granskning.

Han säger att han antingen vill göra om landets 21 landsting till några större regioner.

– Eller så låter vi staten ta hand om den specialiserade sjukvården, säger Göran Hägglund. Det skulle ge en bättre samordning.

Någon ordning

Nog skulle svensk välfärd behöva mer ordning. I dagarna har vi kunnat läsa om hur Örebro kommun tog tillbaka skötseln av ett demensboende sedan vårdbolaget Attendo tappat grepp om verksamheten. Inspektionen för vård och omsorg hade riktat skarp kritik mot boendet, anställda och anhöriga hade kritiserat verksamheten.

På Attendo erkänner man till och med problemen. Ändå stämmer man Örebro kommun på 1,8 miljoner kronor för utebliven vinst och goodwillförluster.

Så här kan vi inte ha det. Någon ordning måste det givetvis vara i skolan, på vårdcentralen och på äldreboendet. Det är nästan lite rörande att höra hur välfärdsministrarna nu sätter sin tilltro till den starka staten.

Det var ju de som sålde ut välfärden, som trodde att den kunde skötas som vilket business som helst. Nu ropar de på staten. Det är bara desperat.

Följ ämnen i artikeln