Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

FRA måste få stramare tyglar

FRA går bakvägen.

Medan allmänheten fortfarande tror att Sverige är ett hyfsat alliansfritt land har FRA tagit försvarssamarbetet till en helt ny nivå.

Gårdagens ”Uppdrag granskning” avslöjade FRA:s nära samarbete med amerikanska NSA och brittiska GCHQ. Tillsammans ska de tre underrättelsetjänsterna ha genomfört ”Quantum project” där de sökt upp människor på internet och genomfört hackerattacker mot dem.

Ska gynna svenska intressen

I svensk lagstiftning finns det inget utrymme för sådana här gemensamma operationer, menar underrättelseprofessorn Wilhelm Agrell.

FRA ska till exempel alltid gynna svenska intressen, men var går gränsen i de samordnade hackerprojekten? Kan man över huvud taget skilja på amerikanska och svenska intressen i ett digitalt skott i cyberrymden?

En del saker måste vara hemliga.

Befolkningen kan knappast sitta ute på Lovön och granska FRA:s spaningsresultat. Men hemlighetsmakeriet blir lätt ett självspelande piano. När allt är hemligt blir varje nytt steg ännu hemligare. Det är lätt att dras med i den snabba teknikutvecklingen, lätt att kalla allt för just ”utvecklingsprojekt”.

Långt från folkets vilja

Och plötsligt står man ganska långt från allmänhetens uppfattning om vad FRA:s signalspaning ska vara: Något som skyddar svenskar och svenska intressen.

Det är svenskarna som ska skyddas – inte övervakas.

”Om det finns brister ska det självklart åtgärdas”, säger försvarsminister Karin Enström. Frågan är bara hur vi ska kunna lita det?

Om FRA gått över gränsen är det en fråga för riksdagen för i sådana fall behöver FRA stramare tyglar.

Följ ämnen i artikeln