Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Blodiga strider om olja, makt och kor

Konstant katastrof Tusentals människor har mördats under de senaste dagarna i Sydsudan. Omkring 45 000 har flytt och sökt skydd på FN-baser runt om i landet.

Vad är egentligen Sydsudan? Och vad är det som händer där?

Sådana frågor dök kanske upp vid ett och annat matbord under den gångna julveckan.

Inte så konstigt, kanske.

Kunskapen om och intresset för vad som händer i länderna på den afrikanska kontinenten är i det närmaste en brist­vara. Och Sydsudan – Afrikas yngsta ­nation – vet vi kanske allra minst om.

Sedan möts vi av nyhets­inslag om massgravar, etnisk rensning, våldtäkter och mord.

President Salva Kiir och hans regering, som domineras av folkgruppen dinka, strider mot rebeller som är trogna den ­tidigare vicepresidenten Riek Machar som tillhör nuerfolket.

45 000 människor på flykt

Efter en skottlossning mellan regeringens säkerhetsstyrkor och Machar-trogna trupper spreds rykten om ett kupp­försök och sedan bröt våldsamheterna ut på allvar.

Enligt Toby Lanzer, FN:s ­koordinator för humanitärt ­arbete i Sydsudan, har ­tusentals människor mördats under de senaste dagarna.  Omkring 45 000 människor har flytt och sökt skydd på FN-­baser runt om i landet.

Vem ska kontrollera oljan? Vem ska ­styra landet? Men det handlar också om ­boskap och om rätten att försvara den.

Beredda att gå i krig

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA varnade redan för tre år sedan om att boskaps­stölder, i det som då var ­södra Sudan, skulle kunna leda till ­regelrätt folkmord.

Den militanta gruppen Vita Armén, som bildades för att försvara nuerfolkets boskaps­hjordar, har länge sagt sig vara beredda att gå i krig mot den sydsudanska regeringen om de lägger sig i deras väpnade kamp.

Nu kommer rapporter om att Vita ­Armén marscherar mot områden och städer där dinkafolket är i majoritet.

”Regeringen i den nya huvudstaden­ ­Juba försöker organisera ett centraliserat styre över människor som aldrig tidigare i historien har underkastat sig detta frivilligt”, skrev journalisten Bengt Nilsson i en essä på årsdagen av Sydsudans självständighet.

En konstant kris

Men kanske kan landet vända bort från den väg som leder mot folkmordets mörker.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har begärt att FN-­styrkan i landet ska förstärkas med 5 500 man.

I går anlände Kenyas president Uhuru Kenyatta och Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn till Sydsudan för samtal med presidenten Kiir. Både EU och Kina ska skicka särskilda sändebud till Juba för att verka för en förhandlingslösning.

Så dags. Att Sydsudan stått på randen till kollaps var ingen överraskning, ­landet har varit i en konstant kris sedan självständigheten.

Förhoppningsvis kan läget förbättras i Afrikas yngsta ­nation men då behövs både stöd, internationellt engagemang och ett långsiktigt arbete för stabilitet i regionen.

Följ ämnen i artikeln