Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu tar Norge en annan väg

tar över Høyres Erna Solberg under gårdagens valnatt.  Nu är det upp till henne att bilda regering.

10 SEPTEMBER 2013. Valet i Norge

Det blev ungefär som vi trodde.

I en tid med opinionsmätningar på längden och tvären så blir ju ett valresultat sällan en skräll eller en överraskning längre. Så: Norges rödgröna partier –

Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstre och Senterpartiet – som styrt landet i åtta år får tacka för sig.

Nu är det upp till Høyres Erna Solberg att bilda regering – liberala Venstre, Kristelig folkeparti, högerpopulistiska Fremskrittpartiet vill alla vara med.

Vad var det som hände?

”Vi är så rika att vi nästan är bedövade. Resten av världen existerar inte.”

Så skrev den norske författaren Jan Kjærstad i en text i Aftenposten som också publicerats på svenska i Svenska Dagbladet.

Kraftig ökning av välståndet

Det är en hätsk anklagelseakt, riktat mot Norge som nation, mot norrmännen, mot Arbeiderpartiet och mot – förstås – oljan.

Oljan, ja.

2010 svarade den för 21 procent av norsk BNP, 26 procent av statens intäkter, 47 procent av den samlade exporten och 25 procent av landets investeringar.

I dag finns det 4 500 miljarder kronor i  den norska oljefonden och man säger ibland att varje norrman i princip är miljonär. I årets budget användes 125 miljarder oljekronor på välfärdssatsningar.

De stora inkomsterna från oljan har också bidragit till en kraftig ökning av välståndet i Norge.

Men också, för att tala med Tage Erlander, ett av de stora förväntningarnas missnöje. Social trygghet och snabbt stigande standard skapar en otålighet över reformtempot, funderade Erlander i en riksdagsdebatt 1956.

Kanske är det vad som drabbat Jens Stoltenberg och hans rödgröna regering.

Trots rekordlåg arbetslöshet och urstark ekonomi får de inte förnyat förtroende.

”Det är bara i länder som svämmar över av mjölk och honung man har råd med sånt”, som Stein Aabø skrev i Dagbladet i går. Vart går Norge nu?

Läser man de borgerliga partiernas program får man en förstås en känsla.

Flera privata skolor öppnas, betyg ska införas i småskolan, sjuk- och hälsovården ska konkurrensutsattas, anställningstryggheten ska försvagas, socialförsäkringarna urholkas.

Valdramat inte över

Och så Fremskrittspartiet som tycker att flyktingar som åker på semester i sina hemländer ska bli av med uppehållstillståndet, att nyanlända ska betala skatt i tio år för att få medborgarskap, att sjuåringar ska språktestas och att EES- och Schengenavtalen ska rivas upp.

Fast frågan är om högerpartierna lyckas sy ihop en regering som håller. De har inte gått fram som ett block och Venstres och Kristelig folkepartis motvilja mot Fremskrittspartiet finns där.

Jens Stoltenberg lämnar som statsminister, men säger sig stå redo om borgerligheten kollapsar under interna motsättningar.

Den norska valnatten är över. Men inte valdramat.

Följ ämnen i artikeln