Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vi behöver inte mer otrygghet

På fem år har arbetsmarknaden inom äldreomsorgen blivit betydligt otryggare. 31 procent har i dag en visstidsanställning.

15 sekunder.

Det är vad Elin har på sig när hennes arbetsgivare sms:ar på morgonen och frågar om hon vill jobba. Dröjer hon längre än så, ja då går erbjudandet vidare till nästa beredvilliga person på chefens lista.

I en ny film från fackförbundet Handels berättar Elin hur arbetssituationen gjorde det omöjligt för henne att planera livet och hur det slitit på hennes hälsa att sitta med mobilen i handen från tidig morgon i hopp om att få ett påhugg.

Elins berättelse är inte unik.

Skiljer över 3 000 i lön

I december i fjol hade 680 000 svenskar en tidsbegränsad anställning. Det är 44 000 fler än i december 2012 och en ökning med sju procent på ett år.

Flexibilitet, effektivitet och lägre kostnader för arbetsgivare är argumenten som drivit på att de osäkra anställningarna blivit allt fler. Och vi har fått lära oss att unga människor - om det ens har ett jobb - är bemanningsanställda, timanställda. har projektjobb eller är vikarier. Otrygga, helt enkelt.

I går presenterade ett annat fackförbund - Kommunal - en rapport om villkoren för visstids- och timanställda inom äldreomsorgen.

På fem år har fastanställda som vårdar äldre blivit 32 000 färre medan visstidsanställda blivit 28 000 fler. De visstidsanställda tjänar sämre, jobbar fler delade turer, erbjuds sällan kompetensutveckling och har sämre förmåner än fast anställda. 

På en heltid skiljer det så mycket som 3 400 kronor per månad mellan en visstidsanställd och en fast anställd.

Visstidsanställd i evighet

Det är ingen slump att det blivit så här. Den framväxande otryggheten har sina politiska förklaringar, förstås.

2007 skapade regeringen anställningsformen allmän visstidsanställning som gör det möjligt att visstidsanställa under längre perioder än förr.

I minst sju års tid har Sverige brutit mot EU:s lagstiftning kring visstidsanställningar. I Sverige är det i praktiken möjligt att stapla sådana på varandra i all evighet.

För detta har man fått skarp kritik av EU och till och med hot om böter från kommissionen, men den svenska regeringen nonchalerar varningarna. På sin partistämma i höstas beslutade Moderaterna i stället att verka för att man ska kunna provanställas i ett helt år.

Vår regering tycks alltså vara av åsikten att människor i dag är alldeles för trygga på arbetsmarknaden.

Människor som har 15 sekunder på sig att tacka ja eller nej till ett jobbinhopp är måhända av en annan åsikt.

Följ ämnen i artikeln