Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Utanförskapet växer när Reinfeldt styr

Utanförskapet har inte minskat sedan den nuvarande regeringen tog makten.

Utanförskapet, minns ni det?

Fredrik Reinfeldt pratade en hel del om det innan han blev statsminister. Att bekämpa utanförskapet skulle vara ett av hans viktigaste uppdrag, om han fick bli statsminister.

Det fick han bli.

Och i sin första regeringsförklaring, i oktober 2006, berättade Reinfeldt att "regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet".

Åtta år har gått. Det talas inte så mycket om utanförskapet längre. För att det har brutits?

Inte alls.

Det råder massarbetslöshet och i en granskning som presenteras i tidningen Arbetet i dag visar det sig att utanförskapet inte minskat sedan Fredrik Reinfeldt tog makten.

En månad innan valet 2006 räknade man med att 1 582 760 personer befann sig i utanförskap. Sju år senare hade nästan ytterligare 19 000 personer hamnat här, alltså 1 601 627 personer totalt.

Däremot - och det här är viktigt - har utanförskapets sammansättning förändrats radikalt. Andelen sjukskrivna och förtidspensionerade har minskat, men andelen arbetslösa och folk i olika arbetsmarknadsåtgärder har ökat rejält.

En tydlig illustration av att de borgerliga verktygen för att bryta utanförskapet var - och är - fel.

Den politik man ordinerade har inte fungerat. Människor blev inte friska och arbetsamma av hårdare tag och försämrade trygghetssystem.

År 2005 hade bara ett annat land inom OECD en mer generös a-kassa än Sverige. I dag är vår arbetslöshetsförsäkring sämre än genomsnittet. Och bara var åttonde arbetslös får i dag en ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

Enligt siffror från SKL är ungefär 40 procent av socialbidragen som betalas ut i dag förknippade med arbetslöshet och en fjärdedel av dessa bidragstagare är inte med i a-kassan.

Utanförskapet, det är människor som hankar sig fram som förtidspensionärer eller på en sjukpenning som blvit sämre. Det är människor som lever på en a-kassa som blivit sämre och det är människor som hamnat i pysselsättning och åtgärder.

Utanförskapet, det är människor vi fortsätter att svika.

Moderaternas problembeskrivning då - att det finns människor som kan och vill jobba hellre än att leva på bidrag eller försäkringsersättningar - är fortfarande sann.

Men för att komma till rätta med det behövs det något annorlunda än den moderata lösningen: nya skattesänkningar på bekostnad av trygghetssystemen och välfärden.

Följ ämnen i artikeln