Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Knäckebrödet som knäckte borgarna

Själv får minister Maria Larsson mer än knäckebröd att äta.

Knäckebrödet var spiken i kistan.

Kanske är det så man kommer att beskriva det när valresultatet kommer in i på kvällen 14 september.

Ja, vi pratar förstås om "Uppdrag gransknings" avslöjande kring Hälsans förskola, där barnen fått vatten och knäckebröd till frukost, samtidigt som ägarna kunnat plocka ut miljonvinster.

Det är mycket med den här affären som stör.

Å ena sidan har vi Hälsans förskolas kopplingar till starka lobbyorganisationer och den politiska makten.

Huvudägaren Bijan Fahimi har bakgrund som politiker i Folkpartiet och sitter som ledamot i både Svenskt Näringsliv och Almega - två organisationer som ilsket lobbar för att vinstintresset i välfärden ska vara orört.

Expressen berättar hur Stockholms stad - där Hälsans förskola har verksamhet - mellan 2007 och 2012 betalade 60 miljoner till Fahimis PR-byrå Veritas för att övertyga stockholmare som bor i allmännyttiga lägenheter att ombilda dem till bostadsrätter.

Sedan 30 september i fjol är Fahimis PR-byrå en av tre byråer som ansvarar för den strategiska kommunikationen för Stockholms stad - ett avtal värt cirka 1,5 miljoner kronor.

Å andra sidan har vi det här med att barn ska äta frukost, lunch och mellanmål för under 10 kronor per dag så att kostnaderna hålls nere och att Fahimis bolag kan öppna 50 förskolor innan 2015. Det borde inte förvåna.

Vill privat driven välfärd skapa lönsamhet gör man det enklast precis så som Hälsans förskola gjort - genom att kapa kostnader. Det är så incitamenten ser ut och det har prövats i sjukvården, i skolan, i förskolan, i äldreomsorgen och i hemtjänsten. Resultat: vanvård, dödsfall och hungrande barn.

I dag kallade Socialdemokraterna till pressträff för att meddela att man skärper kraven på den privatägda välfärden. Om välfärdskapitalister har "väsentligt lägre" personaltäthet eller kostnader än i motsvarande offentliga verksamheter så ska kommunerna ha rätt att hålla inne med motsvarande belopp till företagen. Privat verksamhet som inte följer gällande regelverk och bemanningskrav ska kunna stängas.

Men vilken personaltäthet, vilka personalkostnader och vilka kvalitetsrelaterade kostnader som är relevant för de olika verksamheterna ska utredas.

– Socialism, dundrar äldrevårdsminister Maria Larsson (KD).

Det är förstås trams, men regeringen ser i alla fall vad S inte velat erkänna: vinst i välfärden är en stor och viktig konfliktfråga inför höstens val.

Och sannlikt en valvinnare, får man väl tillägga.

För vem vill egentligen rösta på politiker som - oavsett vad de säger när skandalerna briserar - gett tummen upp för förskoleägande bolag som systematiskt dumpar matbudgeten, underbemannar och låter barn leka i dåliga och farliga miljöer?

Visst är det bra med tydliga krav, men risken med S-politiken i frågan är att det kan leda till att en stor kontrollapparat byggs upp.

Det man vill veta är hur man ska se till att vinst som drivkraft försvinner ur välfärden. Hur ska man se till att förskolor inte drivs med enda idé att bolaget ska äga 50 förskolor inom ett par år?

Den frågan måste Socialdemokraterna svara på. Och det helst utan att begrava den i någon utredning först.

Följ ämnen i artikeln