Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tågstrejken ett första steg mot trygga jobb

Dags att gå hem I går stod det klart att tågstrejken är över. Det blev en viktig seger för Seko och tågpersonalen.

Nej, det blir ingen tågstrejk i midsommar. I går upphörde konflikten mellan facket Seko och arbetsgivarorganisationen när medlarnas bud fick ett ja.

Vad konflikten handlat om vet vi redan: Arbetsgivaren Veolia har med hänvisning till kostnadsskäl och "flexibilitet" velat göra om heltidsanställningar till tim- och deltidsanställningar på Öresundstågen. Tågpersonal fick veta att de skulle vara tvungna att söka om sina tjänster, med sämre lön och sämre villkor.

Så blir det nu inte. På tågen begränsas deltidsanställningarna och timanställningarna till totalt tio procent av antalet produktionstimmar årligen. Man höjer lönerna för alla timanställda och gör tillsvidareanställd på heltid till grundformen för anställning.

Seko har anledningen att jubla. De har vunnit en viktig seger och har under de tre veckorna av strejk fått massiv uppbackning från både andra fackförbund - däribland jättar som Kommunal och IF Metall - och från resenärer.

Det är nu inte så konstigt.

Folk begriper nämligen att konflikten har handlat om helt avgörande saker: arbetsvillkor och trygghet på jobbet.

Arbetsvillkor handlar i hög grad om vilken slags anställning man har. I december i fjol hade 680 000 svenskar en tidsbegränsad anställning. Det är 44 000 fler än i december 2012 och en ökning med sju procent på ett år.

Över 40 procent av de visstidsanställda har anställningar kortare än en vecka. 65 000 har varit hos samma arbetsgivare i över fem år, enligt TCO. Det otrygga arbetslivet är ett liv i limbo. Hur ska man kunna planera sitt liv när man inte vet från en dag till en annan om man ska jobba i morgon?

Forskningen visar att visstidsanställda oftare lider av oro, nervositet, koncentrationssvårighet och oftare säger sig må dåligt.

Parallellt ser vi något annat: För dem som inte har fasta heltidsjobb blir det allt svårare att ta sig in i trygghetssystemen.

Den som har en tidsbegränsad anställning, arbetar deltid eller har en f-skattsedel har svårt att få a-kassa och omställningsförsäkringar. Sjuk- och föräldrapenningen riskerar helt att utebli och pensionen kan bli mycket sämre.

Otrygg på jobbet blir otrygg även utanför jobbet.

Ska vi ha det så? Är det värt att offra fundament i den svenska modellen på flexibilitetens altare?

Seko sa nej - och segrade.

Men den principiella frågan är inte avgjord. Det visar, om inte annat, de många sympativarslen från andra fackförbund. Många förstår att det kring de här frågorna kommer stå fler strider.

Kampen för tryggheten på jobbet har bara börjat.

Följ ämnen i artikeln