Skippa bullarna, Fredrik Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu är helgerna över och männen kan ta plats igen.

Kvinnosaker, det är sådant som diskuteras i helgerna när den vanliga politiken har semester och det råder nyhetstorka. I julas gick till exempel statsminister Fredrik Reinfeldt ut i jämställdhetsfrågan.

Han tyckte att vi kvinnor bakar för mycket bullar.

Fredrik Reinfeldt tycker att vi ska jobba mer och köpa vårt kaffebröd. Och det kan man ju säga är en lösning på kvinnors problem. En Täby­lösning. Eller som Marie Antoinette påstås ha sagt när franska folket svalt: om folket inte har bröd, kan de ju äta briocher.

Vid nyår gick socialminister Maria Larsson ut i en annan kvinnofråga.

Hon vill att de anhöriga ska få bättre stöd när de vårdar sjuka eller funktionshindrade familjemedlemmar. Framför allt tycker hon att det är de anhöriga som ska ta hand om vården. Maria Larsson vill till och med att sjukhusen ska larma kommunen och säga att nu skickar vi hem en sjukling som behöver de anhörigas stöd.

Då får de lämna jobbet och komma till undsättning.

Så här efter julhelgerna kan Fredrik Reinfeldt och Maria Larsson sätta sig ner och försöka komma överens om var de vill ha kvinnorna egentligen. På jobbet, med gamla mamma, eller kanske rent av hemma med de egna barnen?

I moderaternas Täby kan barnen få vänta upp emot ett år på dagisplats. I Stockholm är fritidshem och förskolorna överfulla, på Kungsholmen är var tredje barngrupp för stor. Sex av tio kommuner saknar barnomsorg på obekväm arbetstid.

Samtidigt säger Fredrik Reinfeldt att det inte är bra att kvinnorna tar så stort ansvar för oavlönat arbete. Hans politik går helt enkelt inte ihop.

700 000 kvinnor jobbar deltid för att de inte får ihop vardagen. Eller för att deras arbetsmarknad splittrats upp av allt deltidande så att det helt enkelt inte finns några heltidsplatser kvar att söka. Fredrik Reinfeldt kan sluta prata bullbak och helt enkelt lagstifta om rätt till heltid.

Dessutom måste omsorgen om barn och gamla byggas ut, inte bara för att avlasta kvinnorna utan för att alla har rätt till ett meningsfullt liv. Och då spelar det ingen roll om man är 3,33 eller 93 år gammal.

Följ ämnen i artikeln