Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Djuren drunknade i vattenmassorna

Räddare i nöden En man klättrar upp på ett tak för att mata ett par grisar som han räddat från översvämningarna på Balkan.

21 maj 2014

Klimatet

Medan de svenska regnen drar vidare över Norrland pågår insamlingar till de översvämningsdrabbade på Balkan.

Anto Zuparic är en av dem. Han hade sin boskap i en ladugård, sedan kom regnet och floden steg.

– Vi öppnade dörrarna, men djuren hade ingenstans att ta vägen. De drunknade.

En av tusentals drabbade

I dag är Anto Zuparic en av tiotusentals drabbade som flimrar förbi på tv-­rutan. En av dem som har evakuerats undan översvämningarna på Balkan. Han lever, men han har förlorat sitt livsverk. Hans ögon är trötta och blanka.

Det råder fortfarande undantags­tillstånd i de drabbade delarna av Serbien och Bosnien. Hittills har 50 personer omkommit i ovädret, men siffran riskerar att stiga.

För tre månader sedan var det Storbritannien som drabbades av kraftiga regn och svåra översvämningar. Åkrar, vägar och hus stod under vatten. För ett år sedan var det Donau som svämmade över i södra Tyskland och Österrike. Vattenståndet i Donau hade inte varit så högt på över 500 år.

Klimatförändringarna är inte bara orkaner över Mexikanska golfen. Förändringarna syns överallt, även här i Europa. En studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change visar att kostnaderna för översvämningarna i Europa riskerar att femdubblas fram till 2050.

Ökade utgifter för samhället

Det handlar inte bara om mänskligt lidande utan om kraftigt ökande utgifter för samhället. EU har redan antagit ett översvämningsdirektiv som reglerar hur medlemsländerna ska kartlägga risker och hantera katastrofer. Försäkrings­bolagen kalkylerar numera med klimatförändringarna.

Klimatet är också den fråga som svenska väljare tycker är allra viktigast i EU-valet nu på söndag.

Utsläppen av växthusgaser måste ner. Vårt klimat går numera på steroider och då krävs det politiskt mod, både i EU-parlamentet och i den svenska riks­dagen.

Kritiskt för framtiden

Kraftverk riskerar att stanna. Fabriker evakueras. Får vi inte bukt med klimatet kommer det inte att finnas några jobb för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Det handlar om trafiken. Transporterna står för en tredjedel av Sveriges klimatpåverkan. Sverige och EU måste lasta godset på järnväg eller båt. Motorvägsprojekten måste minskas till förmån för kollektivtrafik. 

Det handlar om energin. Svenska Vattenfall kan inte bygga ut sina brunkolsgruvor i östra Tyskland samtidigt som Obama aviserar begränsningar av kolutsläppen. Sverige och EU kan inte ställa sig i den internationella skamvrån.

Det handlar om att sätta stopp. EU är världens tredje största utsläppare och en stark kraft som borde driva den internationella klimatpolitiken framåt. Klimatpåverkan kostar allt mer pengar.

Alltså måste det bli mycket dyrare att skita ner.

Följ ämnen i artikeln