Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Hoppet heter Barack Obama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Populär Publiken i Berlin tog emot Obama som en Bruce Springsteen eller Mick Jagger. Skulle berlinarna välja amerikansk president vore saken redan klar.

"Jag talar inte till er som presidentkandidat", började Barack Obama sitt tal till jättepubliken i Berlin. "Jag talar som en medborgare, en stolt USA-medborgare och en världsmedborgare, som ni."

Det var en sanning med modifikation. Scenen var vriden så att Obama kunde titta direkt in i de amerikanska TV-kamerorna, men snett bort från den kilometerlånga avenyn Strasse des 17 Juni, fylld av minst 200 000 åhörare.

Springsteenmottgande

Publiken tog ändå emot honom som en Bruce Springsteen eller Mick Jagger. Skulle berlinarna välja amerikansk president vore saken redan klar.

Obama började med historien om sin far, som sökte en väg bort från fattigdomen genom att flytta till USA. Den tråden, Amerikas och Europas globala ansvar, band samman det halvtimmes långa talet.

Retoriken var berömvärt fri från fiender. Obama talade visserligen om att bekämpa terrorism, droghandel och diktatur, men beskrev vägar framåt istället för måla hatbilder av motståndarna.

Nedrustning

Jublet blev särskilt starkt när han lovade göra mer för nedrustning: "Vi måste återuppliva målet om en värld utan kärnvapen".

Många har talat om "det transatlantiska länken" mellan USA och Europa, ofta förkroppsligad i Nato. Barack Obama valde ett bredare perspektiv: "Nu är tiden att binda globala band, lika starka som det transatlantiska".

Talet var en utrikespolitisk programförklaring med förvånansvärt mycket sakinnehåll, för att vara i inledningen på en valrörelse.

Uppmande Europa att skicka soldater

Obama var tydlig i sitt nej till tortyr, i stödet till starka internationella institutioner och i löftet att stoppa växthuseffekten.

Han uppmanade Europa att skicka soldater till Afghanistan, och utmanade kontinenten att göra mer för att ta emot invandrare och bekämpa diskriminering. Obama kritiserade dock inte planerna på en militär attack på Iran, utan valde att pressa ledarna i Teheran: "Jag vill sända ett direkt budskap till Iran att överge kärnvapnen".

Så hur mycket skulle en president Obama förändra den amerikanska utrikespolitiken? Demokraternas kandidat har utmålats som svag på det internationella området, men talet i Berlin visar en genomtänkt dagordning.

”Känns äkta”

En amerikansk president, oavsett partifärg, kommer alltid att bevaka det USA uppfattar som sitt nationella intresse. Obama erkänner ändå att världen har blivit annorlunda, och att även det starkaste landet behöver samarbete med andra för att lösa dagens problem.

Framför allt manar han till en kamp mot den globala fattigdomen, väcker en känsla av solidaritet som känns äkta när den kombineras med familjens Obamas historia.

"Han är en intelligent karl", sa en medelålders kvinna när människomassorna sakta strömmade ut genom Brandenburger Tor.

Räcker det för att bli vald till USA:s president?

ME