Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Anställda köps ut för en spottstyver

Den som är utsliten kan få ett erbjudande som sex månadslöner och då kan det vara svårt att säga nej. 
Självförtroendet är knappast på topp när chefen vill att man ska sluta.

Om du inte passar längre - då åker du ut.

Glöm den trygga fasta anställningen. Den finns inte längre.

Den som anses för gammal, för trött eller helt enkelt för dyr hamnar numera på den svenska arbetsmarknadens sopberg. De sägs upp eller köps ut för en löjligt billig penning och ersätts sedan i bästa fall av ung och billig arbetskraft.

I morse avslöjade Ekot hur svenska kommuner de senaste åren köpt ut tusentals anställda. Det handlar om anställda inom skola, vård och omsorg. Oftast kvinnor som tvingats sluta efter många anställningsår.

Ledsen

Orsakerna kan vara vaga. Rationaliseringar, samarbetssvårigheter eller långa rehabiliteringsärenden. Den som är utsliten kan få ett erbjudande som sex månadslöner och då kan det vara svårt att säga nej.

Självförtroendet är knappast på topp när chefen vill att man ska sluta.

– Jag blir ledsen varje gång jag tänker på det, mycket ledsen, berättar Violet Eriksson i Ekot. Jag tycker att det är så tråkigt för jag ville inte sluta jobba. Jag hade mer att ge.

Violet Eriksson hade arbetat inom vården i Västerås kommun i 37 år när hon blev utköpt. Tre av fyra som tvingats säga upp sig jobbade inom just omsorg eller skola. Det handlar alltså oftast om de lågavlönade kvinnorna som kommunerna kan köpa ut för en spottstyver.

Det är en cynisk handel med arbetskraft.

Stressen

Allt ska gå snabbare. Stressen inom den offentliga sektorn ökar hela tiden. Anställda inom omsorg och skola måste i dag leverera prestationer. Allt mäts och dokumenteras, de administrativa uppgifterna växer medan personalen skärs ner. Arbetstiderna kan vara på gränsen till omöjliga och den som till slut inte klarar jobbet hålls personligen ansvarig. Den slutliga domen blir ett erbjudande om några månadslöner.

Du är förbrukad. Vi vill inte ha dig längre.

I dag strejkade transportarbetarna för att få behålla sina jobb. De ville inte bli ersatta av bemanningsanställda. Till på måndag har Kommunal varslat om strejk för krav på drägliga arbetsvillkor.

Tack och adjö

I dag presenterade också TCO sin stressbarometer som visar att lärarna är den tjänstemannagrupp som arbetar under den hårdaste pressen.

Allt fler arbetsuppgifter läggs på redan hårt stressade medarbetare. När de till slut dukar under är det tack och adjö.

Då får de lämna sina jobb och det är inga riskkapitalister som kickar ut dem, utan vanliga svenska kommuner. Transport, Kommunal, lärarförbund och alla andra fackförbund måste fortsätta att hålla emot tills arbetsgivarna förstår att de måste ta sitt ansvar.

Svensk arbetsmarknad får inte vara omänsklig.

Följ ämnen i artikeln