Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dagens arbetsliv gör oss allt sjukare

I år kommer antalet sjukskrivningar att öka.

Det meddelade Försäkrings­kassan i går och samtidigt flaggar man för att kostnaderna för sjukskrivningarna kommer att öka med en miljard i år. Nästa år – valåret – tror man att kostnaderna kommer att öka med 2,8 miljarder.

Det är tredje året i rad som sjukskrivningarna ökar. Visserligen är sjuktalen inte lika höga som vid 2000-talets början, men vi ser ett trendbrott efter ett decennium med dramatiskt minskad sjukfrånvaro.

I över tio år har det svenska samhällsklimatet präglats av en massiv politisk kampanj med syftet att göra det svårare att vara sjukskriven. Det började under Göran Persson, men de tuffa tagen blev ännu tuffare när regeringen Reinfeldt tillträdde.

I dag har drygt 65 000 personer ­utförsäkrats från sjukförsäkringen.

Inte för att de har blivit ­friska eller mår bättre. Utan för att deras sjukdagar har tagit slut. Att ­antalet sjukskrivna minskade under de förutsättningarna är ju ingen överraskning.

Men nu vänder det alltså upp igen.

Försäkringskassan ­säger att anledningen till att de skriver upp sin prognos beror på att stressrelaterade besvär ökar, tillsammans med att fler sjukskrivs för ­bipolär sjukdom och återinsjuknande i depressioner.

Det stämmer med vad vi redan vet. Enligt regeringskansliets egna siffror har andelen sjuka med psykiska diagnoser gått upp från 29 procent till 37 procent på knappt tio år.

Enligt OECD kostar den psykiska ohälsan över 70 miljarder årligen i form av förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg. Ansökningar om förtidspension på grund av ångest, stress och utbrändhet har dessutom fyrdubblats sedan 2000-talets början.

Stress och press i arbetslivet gör människor sjuka. Både det förebyggande hälso­arbetet och rehabilitering i ­företagshälsovården har stora brister.

I dag får bara drygt hälften av LO-kvinnorna tillgång till företagshälsa.

Det ihop med en politik i syfte att ­skapa fler arbetssökande – inte fler ­arbetsplatser – har förödande konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln