Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sluta låtsas som om Sverige håller överskottsmålet

Fredrik Reinfeldt.

”Dynamisk samhällssyn” var termen Fredrik Reinfeldt använde i höstas när han beskrev varför han i höstbudgeten valde att lägga 16 miljarder på nya skattesänkningar.

Det tycks, i Reinfeldts huvud, betyda att sänkta skatter på ett mystiskt sätt i framtiden ska leda till högre tillväxt och ännu mer pengar till välfärden.

Nu vet vi hur Reinfeldts ”dynamiska samhällssyn” ser ut när den prövas i verkligheten.

Underskottet i de offentliga finanserna blir 87 miljarder kronor nästa år, ­enligt en prognos från Ekonomistyrningsverket, ESV. Det är den högsta ­nivån sedan det så kallade överskottsmålet infördes för 13 år sedan.

Skatterna sänks

Sänkningen av bolagsskatten gör att skatteintäkterna blir lägre och nästa år kommer nya skattesänkningar i form av det femte jobbskatteavdraget. Överskottsmålet kommer enligt ESV inte att nås under perioden 2012–2015.

Hörde ni? Det var bara svensk politik grundsats – överskottsmålet – som sprack.

Men det är det förstås ingen som låtsas om.

Fredrik Reinfeldt och hans moderater argumenterar helt enkelt för att alla nya mastiga skattesänkningar är självfinansierande, i strid mot bättre vetande.

Väljarna förtjänar ärlighet

Nu säger ESV att det framöver kommer att krävas skattehöjningar eller nedskärningar för att målet ska uppnås.

Det är inte i sak fel att lägga en ­expansiv budget och det är inte fel att elda på den svenska ekonomin. Däremot är det inte satsningar i form av skattesänkningar Sverige behöver.

Men den stora saken här är inte att Reinfeldts regering har spräckt överskottsmålet. Den stora saken är att statsministern fortfarande säger att han håller överskottsmålet, trots att det inte är sant.

Väljarna förtjänar faktiskt lite ärlighet.

Följ ämnen i artikeln