Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Hägglund struntar i kaos på apoteket

Hundratusentals svenskar tar sin medicin på egen risk. Om de får biverkningar eller rent av dör så gäller inte läkemedelsförsäkringen.

Den senaste larmrapporten visar att det råder fortsatt kaos på apoteken och som vanligt är det gamla och sjuka som drabbas. Av kostnadsskäl tvingas de ­byta till kopior av originalmedicinen och flera av dem täcks inte av någon försäkring.

SVT avslöjar nu att bolag som tillverkar kopiorna struntar i att ansluta sig till ­läkemedelsförsäkringen. Om patient­erna får biverkningar är det deras eget fel.

Historien om våra läkemedel sträcker sig tio år tillbaka i tiden. 2002 beslutades det att dyra, kända läkemedel kunde bytas ut mot billigare kopior, så kallad generisk medicin.

2009 speedade ­socialminister ­Göran Hägglund upp systemet ­ytterligare. Han ­införde ”månadens vara” vilket innebär att kunden får köpa den kopia som är månadens allra billigaste.

Läkemedelsbolagen får gå in och bjuda under varandra och billigast ­vinner. För att pressa priserna väljer en del av ­bolagen då att strunta i försäkringen.

För kunderna finns det ingen frivillighet i det här systemet. Vill de ha subventionerad medicin får de ta den som bjuds och hoppas att de är försäkrade.

Läkemedelsförsäkringens företrädare vill att försäkringen blir lag. Läkemedelsbolag och patientföreningar trycker på. Till och med Hägglunds egna partikamrater vill ha en lagstiftning. Men folks hälsa har blivit business och för socialministern går eventuell vinning före patienternas säkerhet.

SVT:s granskning visar dock att vinsterna är ganska marginella. Hellre då ordning på apoteken. Göran Hägglund måste sansa sig, skippa månadens vara och se till så att all medicin omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Följ ämnen i artikeln